Basescu a spus ca s-ar gasi bani pentru majorarea salariilor profesorilor, daca fondurile din bugetul de stat nu ar fi impartiti clientelei politice. „Ar fi un gest nedemocratic. Dupa ce in Parlament legea a fost aprobata cu unanimitate, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat legea constitutionala, dupa ce a fost promulgata de presedinte, nu se justifica nici macar constitutional o ordonanta de urgenta care sa suspende aplicarea legii”, a spus Basescu.

Acesta a declarat ca profesorii se orienteaza catre alte domenii de activitate din cauza salariilor mici din sistemul de invatamant romanesc. „Este clar ca un profesor care vine de pe bancile facultatii nu poate avea o viata demna cu 700 de lei pe luna. Lipsa unor salarii acceptabile in invatamantul preuniversitar genereaza o fuga a cadrelor didactice valoroase catre alte sectoare de activitate”.

Basescu a apreciat ca legea salarizarii cadrelor didactice „este un element care conditioneaza calitatea educatiei” iar sindicatele au acceptat un proces sever de reforma a sistemului educatiei. „Principiul este clar: bani contra reforma si calitate. Renuntand la bani nu facem decat sa blocam calitatea si reforma in educatie. Din 1990 s-au dat bani neconditionat ori nu mai putem discuta de bani fara reforma si fara calitate. Exista bani, depinde doar de prioritati. Daca iti faci o prioritate din a da bani clientelei politice sigur ca nu sunt bani pentru cele doua sectoare fundamentale - educatia si sanatatea”, a spus Basescu.