Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Udesti, Suceava, ca politicienii romani sunt dezinteresati de lucrurile serioase, care necesita termen lung pentru aplicare, avand in schimb abordarea rezultatului imediat, care le aduce profit electoral, transmite NewsIn.

"Nu ca e prea lung pentru o campanie (campanie de impadurire, n.r.), dar cred ca foarte multi sunt dezinteresati de lucruri serioase. Politicienii la noi au abordarea rezultatului imediat <<Daca fac un km de drum in comuna, se vede si ma scot, daca vorbesc sa investesc in modernizarea educatiei, asta se vede peste 20 de ani>>. Nu mai e el parlamentar atunci. Plus ca e dureroasa. Nu e usor sa spui cadrelor didactice, trecem la un proces de reformare, nu e usor sa spui medicilor, trecem la un proces de reforma a sistemului. Acum putem spune ca educatia si sanatatea sunt doua segmente vitale pentru natiune ca si padurea, de altfel. E in regula, dam banii aici, dar banii au un cost - reforma. Deci, nu se mai dau bani degeaba, cum s-au dat pana acum. E adevarat, era si perioada cand nu se dadeau bani suficienti. De cativa ani se dau suficienti, si atunci este normal ca politicianul responsabil sa spuna: In regula, dam bani suficienti, dar banii au un cost si el se numeste reforma, care sa duca la cresterea calitatii educatiei, la cresterea calitatii actului de sanatate", a spus presedintele.

El a adaugat ca si actiunea de impadurire la care a participat in localitatea suceaveana e la fel ca investitia in educatie si sanatate se va vedea peste 20 de ani padurea. "Bun, 5-7-10 ani, ca erorile ce s-au facut de la Revolutie incoace le vedem acum.... deprecierea educatiei este rezultatul a ceea ce s-a facut acum 10 ani. Eu eram in Guvern cand s-a adoptat o mare reforma a educatiei, despre care am fost convins ca e proasta, pentru ca aveam copiii foarte aproape de perioada de scoala, rezultatele le vedem acum si trebuie sa corectam un lucru care daca va fi bine corectat. Va da rezultate bune peste 10 ani. Deci sunt lucruri care se fac azi pentru a avea performante pe termen mediu", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca exista Planul National de Dezvoltare al Romaniei, care are o viziune pe 15-20 de ani, insa niciun politician nu face referire la acesta."Niciun politician nu il utilizeaza ca si instrument", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.