Ion Iliescu a fost supus ieri dupa-amiaza unei interventii pentru largirea a cinci artere care alimenteaza inima cu singe; Starea de sanatate a lui Iliescu s-a agravat. Aseara, doctorul Sorin Oprescu vorbea despre o posibila operatie de by-pass

Fostul presedinte a fost supus, ieri dupa-amiaza, unei interventii de doua ore pentru implantarea a cinci stenturi pentru largirea a cinci artere care alimenteaza inima cu singe, a anuntat aseara, intr-o conferinta de presa, dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias, dupa ce cu citeva ore mai devreme sustinea ca Iliescu se simte bine. Oprescu nu a exclus posibilitatea ca, daca Iliescu nu raspunde bine la tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze dupa operatie, sa fie supus unei interventii de by-pass coronarian, o procedura chirurgicala care consta in implantarea unui vas de singe in locul segmentului de vas blocat, pentru a restaura fluxul sanguin.

Ion Iliescu este plimbat din spital in spital pentru investigatii medicale dupa ce a avut "simple puseuri de tensiune" ajunse la valoarea de 17/9, in conditiile in care valoarea maxima normala este de 14/9. Vineri, fostul presedinte al Romaniei a fost supus unor analize biologice la Spitalul Fundeni.
Ieri i s-au facut, la Spitalul de Urgenta Floreasca, o angiografie si o coronarografie (examene medicale de explorare si vizualizare amanuntita a vaselor de singe), iar astazi pacientul urma sa fie adus la Spitalul Elias, unde va mai sta internat 4-5 zile. "Iliescu sufera de ani buni de cardiopatie ischemica, boala frecventa la persoanele de peste 50 de ani", a spus Oprescu, fara a preciza insa ca aceasta boala, asociata cu hipertensiunea, duce in multe cazuri la infarct miocardic.

In functie de rezultatele analizelor, medicii vor decide daca Iliescu va avea nevoie de implant de stent, o operatie care largeste vasele de singe pentru o mai buna circulatie. In cazul in care va fi supus unei intreventii chirurgicale, fostul presedinte a declarat ca nu are de gind sa o faca in strainatate. Potrivit cardiologului Octavian Pirvu, de la Spitalul Universitar de Urgenta, cel mai ridicat risc de infarct il au persoanele cu cardipoatie ischemica, boala care face ca arterele ce hranesc inima sa se ingusteze, micsorindu-se astfel fluxul de singe pompat de cord. Cardiopatia ischemica se manifesta prin dureri la nivelul pieptului si nu se vindeca definitiv, ci doar poate fi ameliorata cu un tratament complicat.
Specialistii cardiologi spun ca, daca vrea sa nu faca infarct, Ion Iliescu va trebui, pentru o perioada de citeva luni, sa evite activitatile stresante. Sorin Oprescu a precizat ca fostul presedinte nu sufera de alte boli.

Bolile fostului presedinte

• August 1994: Ion Iliescu este internat de urgenta la Spitalul Elias pentru o criza de stomac. Nici o informatie nu razbate timp de citeva ore, pina cind apare o stire pe fluxul agentiei de presa Reuters. Intr-un tirziu, presedintia si Spitalul Elias confirma ca Iliescu e internat. Purtatorul de cuvint de atunci, Traian Chebeleu, lasa sa-i scape ca ar fi vorba despre o criza de vezicula biliara ce trebuie operata. A doua zi, Iliescu este operat de somitati ale chirurgiei romanesti, extirpindu-i-se vezicula biliara.
• Decembrie 2000: Se afirma in presa, fara vreo confirmare oficiala, ca Iliescu si-ar fi facut o operatie estetica pentru a-si scoate citeva puncte maronii de pe fata.

• Februarie 2002: Iliescu a fost dus de urgenta la Elias. Oprescu a spus ca Iliescu a venit pentru fizioterapie, iar purtatoarea de cuvint Corina Cretu a mentionat ca a fost vorba despre o serie de investigatii medicale.
• Aprilie 2002: Iliescu este tinut la pat de o viroza respiratorie, dar medicii care-l consultasera acasa nu au insistat pentru internare. (Cristian Oprea)

Partidul l-a imbolnavit de inima rea

Directorul Spitalului Universitar Elias, prof. univ. dr. Sorin Oprescu, a confirmat, ieri, ca problemele cardiace ale lui Ion Iliescu s-au accentuat din cauza tensiunilor din ultima perioada care au avut loc in PSD.

"Aceste pusee de hipertensiune se fac in perioade de stres intens, cum este si acest episod la care va referiti (discutiile pe marginea presedintiei PSD, de vineri, de la sedinta Consiliului National - n.r.)", a spus medicul, fara sa excluda drept cauza si virsta inaintata a senatorului PSD. Membru al PSD, Oprescu a spus ca el este cel care i-a oprit pe colegii de partid sa-l viziteze, ieri, pe Ion Iliescu. Directorul Spitalului Elias a aratat ca i-a rugat sa-l lase citeva zile "linistit" pe Iliescu, pentru ca ex-presedintele "trebuie sa-si faca analizele" si "nu este oportun" in acest moment sa-l viziteze prea multa lume.

Dr. Oprescu a mentionat ca primul dintre liderii de partid care l-a sunat pentru a afla starea lui Ion Iliescu a fost, ieri dimineata, in jurul orei 6.30, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase.
Intrebat cine sint ceilalti lideri care au fost interesati sa-l viziteze pe Ion Iliescu, Oprescu a raspuns: "Sute". Singura care a avut permisiunea medicului sa-l viziteze a fost, ieri, in jurul orei 11.00, Elena (Nina) Iliescu, sotia fostului presedinte. Ingrijorata ca nu si-ar fi luat micul dejun, sotia sa i-a adus lui Ion Iliescu o gustare, ne-au declarat apropiati ai ex-presedintelui. Ea a aflat insa, conform acelorasi apropiati, ca sotul ei mincase deja dupa ce, la primele ore ale diminetii, acestuia i se recoltase singe pentru analize. (Cristian Oprea)

Geoana nu se simte vinovat

Mircea Geoana nu se considera responsabil pentru deprecierea starii sanatatii lui Ion Iliescu. Intrebat ieri de ziaristi daca se simte vinovat moral, Geoana, cel care l-a invins pe Ion Iliescu in competitia pentru presedintia PSD, a declarat sec: "Nu".
Liderul PSD a precizat apoi ca nu l-a vizitat la spital pe Ion Iliescu. "A fost dorinta domnului Ion Iliescu sa nu fie vizitat de nimeni la spital si sa nu facem nici un fel de comentariu in legatura cu starea sanatatii sale" a explicat Geoana. El a mentionat ca incercat sa-l contacteze telefonic pe Iliescu, fara succes insa. "Important este ca lucrurile nu sunt serioase" a fost singurul comentariu al lui Geoana pe tema starii sanatatii lui Iliescu, catalogind puseul de tensiune drept "un mic incident de sanatate". (Silviu Sergiu)

Socurile lui Iliescu

In ultimele sase luni, Ion Iliescu a trecut prin mai multe momente dificile:
• In decembrie, fostul presedinte a stirnit o veritabila furtuna dupa ce a emis un decret prin care il gratia pe Miron Cozma. Confruntat cu un val de contestatii venite din directia societatii civile, orgoliosul Iliescu a fost nevoit sa dea inapoi si sa revoce decretul de gratiere.

• Congresul din aprilie al PSD avea sa reprezinte pentru Iliescu al doilea mare soc. Convins ca va redeveni presedinte al partidului, avea sa constate, la citeva ore dupa inceperea intrunirii de la Sala Palatului, nu numai ca are un contracandidat, dar si ca acesta are sanse de cistig. Dupa speach-ul lui Geoana, Iliescu a cerut, prin intermediul Corinei Cretu, un calmant. Cu putin inainte de vot, intr-o ultima incercare de a-i atrage pe delegati de partea sa, ex-liderul PSD a tinut, aproape tipind, un discurs in care ii ataca pe cei care complotau pentru a-l impiedica sa revina in fruntea PSD. Alocutiunea a fost asemuita de analisti cu aceea pe care a tinut-o Nicolae Ceausescu in Piata Palatului pe 21 decembrie.

• Consiliul National de saptamina trecuta pare sa fi fost picatura care a umplut paharul. Iliescu si-a pregatit cu minutiozitate un discurs asteptat de toata lumea, dar inainte de a ajunge la tribuna a trebuit sa asiste, din sala si nu de la prezidiu, cum era obisnuit, la luarile de cuvint ale lui Mircea Geoana si Adrian Nastase. Iliescu a facut serioase eforturi pentru a parea calm si detasat, dar nu a reusit sa-si stapineasca nervozitatea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.