Desi ambele initiative primisera aviz negativ din partea Guvernului, Parlamentul, cu sprijinul grupului PNL, le-a adoptat si le-a trimis la promulgare.

Primul proiect - pentru care presedintele a cerut ieri reexaminarea - are ca obiect stabilirea regimului juridic al administrarii falezelor si plajelor, situate in extravilanul localitatilor riverane Marii Negre. Initiativa preia in articolele sale dispozitii legale existente in momentul de fata in vigoare, unicul element de noutate constituindu-l schimbarea titularului dreptului de administrare asupra plajelor si falezelor, respectiv din administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane" in cea a consiliilor judetene sau locale, dupa caz.

Autorii proiectului, pe care presedintele si Guvernul il considera inoportun, sunt trei deputati PSD, intre care si Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei. Basescu apreciaza ca modificarea legislativa propusa nu se justifica, deoarece ar face imposibila aplicarea unei politici unitare privind dezvoltarea litoralului romanesc, in concordanta cu cerintele directivelor europene privind respectarea principiilor generale si specifice pe care se bazeaza gospodarirea inte­grata a zonei costiere si aplicarea conceptului de dezvoltare durabila.