Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri, la finalul intalnirii conducerii liberale, tinute la Guvern, ca s-a decis mandatarea Guvernului de a nu accepta sub nicio forma cresterea salariilor, atata timp cat nu exista sustinere economica, transmite NewsIn.

"Am decis sa mandatam Guvernul sa nu accepte nicio majorare salariala care nu are justificare economica, Guvernul urmand sa gaseasca solutia juridica cea mai potrivita", a precizat Orban.

Vicepresedintele PNL a admis ca s-au discutat variantele de urmat, dar a adaugat ca decizia va fi luata dupa publicarea Legii in Monitorul Oficial.

Intrebat daca termenul de intrarea in vigoare a legii va fi blocat sau daca unele cresteri salariale vor fi esalonate, Orban s-a limitat la a mentiona ca au fost mai multe variante luate in discutie, insistand ca Guvernul va fi cel care va lua decizia juridica cea mai potrivita. "Guvernul nu-si poate permite lejeritatea exercitiului parlamentar", a mai afirmat el.

Vicepresedintele PNL a explicat ca o majorare salariala pentru profesori, de 9%, se aplica de la 1 octombrie, fiind bazata pe crestere economica, in timp ce altele, nesustenabile, vor genera inflatie.

"Aduceti-va aminte de cresterea de curs valutar leu-euro din momentul anuntarii de catre presedinte a semnarii decretului prin care a promulgat legea", a argumentat liderul liberal.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat ca liberalii nu se tem de motiuni de cenzura, anuntate inaintea campaniei electorale.

"Amenintari cu motiuni de cenzura si plangeri penale am tot suportat in acesti patru ani, chiar mai abitir in ultimii doi ani. Nu ne temem nici de motiune de cenzura, nici de atacuri din partea unor partide aflate in campanie", a precizat Orban.

De altfel, intrebat daca varianta demisiei Guvernului este una valabila, el a respins o astfel de solutie. "Stiti foarte bine care este pozitia mea, pozitia premierului, de ce sa ne dam demisia, pentru ca noi suntem rationali, suntem cei care suntem practic singura ancora a bunului simt si a normalitatii? N-avem niciun motiv sa ne dam demisia. Sa-si dea demisia Basescu care in ultima vreme instiga toate categoriile de sindicate sa solicite majorari salariale care nu au fundamentare economica. Sa-si dea demisia parlamentarii PSD, dintre care multi sunt profesori universitari si si-au majorat cu mana pe sus niste salarii care si-asa erau niste salarii mari. Nu avem de ce sa ne dam demisia", a incheiat Orban.

Vicepresedintii liberali au fost convocati astazi, la Guvern, de la ora 13.00, pentru o intalnire cu presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a discuta situatia creata de promulgarea legii de majorarea a salariilor cadrelor didactice, inainte de intalnirea cu sindicatele.

Potrivit unor surse liberale, variantele conturate pana in acest moment sunt fie adoptarea unei OUG care sa proroge termenul de intrarea in vigoare a masurii, fie asumarea raspunderii in Parlament pe proiecte care sa esaloneze maririle si sa le separe pe categorii de bugetari. Asumarea raspunderii poate avea insa efectul unei demisii, daca opozitia depune o motiune de cenzura. Se pare insa ca cea mai probabila varianta este cea a adoptarii unei ordonante de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.