Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a afirmat, sambata, in judetul Covasna, in urma intalnirii cu liderii Consiliului National Secuiesc, ca minoritatile au dreptul la autonomie si sprijina aceasta idee, transmite corespondentul NewsIn.
Intrebat despre afirmatia liderului PCM, Szasz Jeno, potrivit careia Solyom si statul maghiar sprijina doleantele exprimate de CNS privind autonomia secuiasca, presedintele a confirmat acest fapt.
„Nu vreau sa spun ca nu este asa (...) e de la sine inteles ca minoritatile au dreptul la autonomie. Bineinteles exista foarte multe forme de autonomie - personala, culturala, teritoriala, depinde de comunitatea respectiva, de la caz la caz, de care minoritati, de care state, ce anume revendica aceste minoritati si ce doresc sa obtina. Evident ca sprijin aceasta idee”, a declarat Solyom Laszlo.

In ceea ce priveste daca maghiarii din Romania au conditii pentru a-si pastra identitatea nationala si a se dezvolta, seful statului ungar precizat ca, dupa 1989, nimeni nu mai poate crede ca este ingradit in a-si pastra identitatea.

„Daca faceti o vizita in Tinutul Secuiesc, puteti vedea ca exista o lumea a maghiarilor aici, care se vede clar, si Romania trebuie sa accepte ca exista aceasta lume aparte si acest lucru este o valoare in plus pentru Romania. Cred ca dupa 1989, nimeni nu mai poate crede ca e intr-un fel ingradit in a-si pastra identitatea”, a mai afirmat Solyom Laszlo.

Presedintele Ungariei si-a inceput vizita in judetul Covasna in cursul zilei de vineri, cand a participat la dezvelirea a doua monumente in memoria martirilor care au luptat contra regimului comunist, la Baraolt, a vizitat Muzeul National Secuiesc din Sf. Gheorghe si a participat la o intalnire cu intelectualii din localitate.

Sambata dimineata, Solyom s-a intalnit la micul dejun cu lideri ai Consiliului National Secuiesc (CNS), la vila de protocol din municipiul Sf. Gheorghe, ocazie cu care acestia i-au vorbit despre doleantele lor legate de autonomie.

Potrivit liderului PCM, Szasz Jeno, presedintele CNS, Izsak Balasz, a vorbit despre proiectul de autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc, iar el personal a vorbit de structura politica a comunitatii maghiare, despre programul legat de asigurarea libertatii alegerilor, de necesitatea democratizarii societatii maghiare, si, din aceasta perspectiva, si greutatile care sunt intampinate.

„Dl presedinte a spus ca doleantele noastre, intr-un mod european sunt absolut acceptabile, si dansul personal dar si statul maghiar sprijina aceste doleante, vis-a-vis de cele prezentate de dl Izsak Balazs si vis-a-vis de cele prezentate de mine si acum doua zile la Miercurea Ciuc a spus ca pluralismul este ceva absolut natural pentru orice comunitate”, a declarat Szasz Jeno.

Solyom Laszlo a vizitat, sambata, Muzeul in aer liber din Cernat si isi continua vizita la Poiana Sarata si in judetul Mures. Presedintele a mentionat ca vizita sa privata are loc in intregul Tinut Secuiesc, nu in judete, si vreau sa cuprinda intregul tinut, in sensul istoric.

CNS va depune pentru a treia oara in Parlament statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc

Solyom Laszlo: Vizita mea in Secuime nu are nicio legatura cu campania electorala

Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, aflat de cateva zile intr-o vizita in judetele Covasna, Harghita si Mures, a declarat, sambata, la Sf. Gheorghe sustine ca aceasta nu are nicio legatura cu campania electorala si nici nu intentioneaza sa se amestece in vreun fel in aceasta.

Solyom Laszlo a spus ca acele intalniri politice pe care le-a avut, cu liderul UDMR, Marko Bela, cu episcopul Tokes Laszlo sau cu conducerea CNS, au avut un scop informativ pentru el, dar nu se amesteca in niciun fel campania electorala, transmite corespondentul NewsIn.

„Eu ii ascult, dau atentie celor spuse de ei, dar nu ma amestec in aceste treburi. Eu interpretez rolul de presedinte al republicii, undeva deasupra partidelor, si nici in politica din Ungaria nu ma amestec, cu atat mai mult aici in Romania sau in Tinutul Secuiesc”, a declarat Solyom.

Presedintele tarii vecine va parasi tara in cursul zilei de luni, dupa ce, incepand de joi, a vizitat judetele Covasna, Harghita, Mures si Poiana Sarata, din judetul Bacau. Pe parcursul vizitei sale in Covasna, Solyom Laszlo a participat la actiunile de comemorare a Revolutiei anticomuniste de la 1956, a dezvelit doua monumente ale martirilor care au luptat contra regimului opresiv, la Baraolt, a vizitat comunele Aita Mare si Apata (jud. Brasov), Muzeul National Secuiesc din Sfantu-Gheorghe, a participat la o intalnire cu intelectualii, iar sambata dimineata a luat micul dejun cu liderii Consiliului National Secuiesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.