Liderul UDMR, Marko Bela, a infirmat, ieri, zvonurile cu privire la negocierile dintre formatiunea pe care o conduce si unii lideri ai Aliantei PNL-PD, cu scopul obtinerii unui aviz favorabil pentru textul de Lege a minoritatilor. Vicepremier pe probleme de cultura, educatie si integrare europeana, Bela a declarat ca in vederea elaborarii acestei legi se desfasoara medieri numai in cadrul Coalitiei guvernamentale, neexistand nici un fel de intelegere separata sau vreo invoiala de alta natura intre Partidul National Liberal si UDMR.

Presa centrala a semnalat, la sfarsitul saptamanii, ca in urma discutiilor avute intre liderii UDMR si ministrul culturii, politicianul liberal Mona Musca, s-a stabilit un fel de "targuiala", adica o intelegere bilaterala asupra textului proiectului de lege privind minoritatile nationale din Romania, document ce se afla pe masa de lucru. Reactionand la aceste informatii, Bela Marko a declarat agentiei MTI ca "in zilele si saptamanile trecute au fost si in urmatoarea saptamana vor fi negocieri, vor avea loc medieri intre liderii UDMR si premierul roman, intre UDMR si partenerii de coalitie privind anumite parti din textul acestui proiect de lege".

Frunda: Adoptarea legii, inainte de inceperea scolii!

Pachetul de legi asupra caruia Guvernul doreste sa isi asume raspunderea ar putea sa devina unul foarte voluminos. Pe langa legile reformei in Justitie si cele ale proprietatii, UDMR sugereaza ca si Legea minoritatilor sa fie adoptata, in acelasi mod, la pachet. Propunerea nu a fost inca discutata la nivelul Coalitiei de guvernare si, deocamdata, reprezentantii Aliantei PNL-PD nu par sa o agreeze, transmite BBC.

Senatorul UDMR György Frunda a precizat, in acest sens, ca adoptarea proiectului de lege a minoritatilor prin metoda asumarii raspunderii Guvernului ar fi necesara pentru ca prevederile legii sa se poata aplica inainte de inceperea anului scolar 2005-2006. "Daca intra in procedura parlamentara uzuala, probabil se va trage foarte mult de timp. Este un proiect ce este negociat cu Alianta de guvernare. Noi credem ca este un proiect bun, face parte integranta din legile ce vizeaza si modificarea Justitiei si credem ca poate fi trecut in aceasta categorie pentru care guvernul sa-si asume raspunderea", a declarat Frunda.

"Acest proiect de lege va trece prin Guvern, probabil, joi, sigur dupa ce eu voi citi din nou proiectul cuvant cu cuvant pana la capat si imi voi da avizul, in situatia in care nu vor interveni alte probleme care vizeaza, sa spunem, lezarea Constitutiei Romaniei sau a principiilor nondiscriminarii, si dupa aceea proiectul de lege va trece prin procedurile normale in cadrul Parlamentului", a subliniat ministrul liberal al culturii, Mona Musca. Aceasta a argumentat ca Alianta D.A. nu este de acord cu solutia adoptarii la pachet a Legii minoritatilor, intrucat nu constituie o prioritate pentru calendarul integrarii europene.