Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor considera ca sesizarea privind padurile a fost orchestrata de parintele fondator al partidului, Ion Iliescu

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen considera ca actiunea celor 26 de senatori care au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea de improprietarire a Arhiepiscopiei cu 90.000 de ha de padure a fost orchestrata "din umbra" de "parintele fondator al PSD", transmite Mediafax.

IPS Pimen a publicat la sfarsitul saptamanii, in cotidianul sucevean "Crai Nou", un articol cu titlul "Dreptul fortei domnului Iorgovan", in care demonteaza argumentele grupului de 26 de senatori care au sesizat Curtea Constitutionala.

Inaltul ierarh sustine ca in sesizarea grupului de senatori PSD si PPRM se arata ca prin improprietarirea Bisericii cu padure se incalca Constitutia si unele legi privitoare la economia si securitatea nationala, structura si sistemul national de aparare, pregatirea populatiei, a economiei si teritoriului pentru aparare si ca se mai afirma ca pe teritoriul celor 90 000 de ha de padure se afla adaposturi subterane, drumuri, constructii, amenajari ale cursurilor de apa, diferite fantani care prezinta prin natura lor un potential energetic de interes national si, "ceea ce este extrem de grav si periculos, un veritabil arsenal de arme, o retea electrica, un complex de transmisie- receptie si intregul sistem de tehnologie a informatiei".

IPS Pimen arata ca, dupa opinia grupului de senatori PSD si PPRM, faptul ca toate acestea nu se afla acum pe proprietatea statului, ci pe cea a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor aduce "enorme prejudicii" economiei si securitatii nationale.

"In aceste conditii, ne intrebam, fireste, in ce situatie se afla economia si securitatea nationala in tarile Europei occidentale, unde padurile sunt in cea mai mare parte proprietate privata?", se intreaba IPS Pimen.

Proprietatea privita ca un moft

Inaltul ierarh aminteste ca padurile Bisericii din Bucovina au fost confiscate de regimul comunist si subliniaza ca nici imparatul Austriei, nici conducerea Romaniei dupa 1918 si "nici chiar comunistii care au guvernat pana in 1989" nu au contestat ca bunurile fondului bisericesc sunt averea Bisericii din Bucovina.

In acelasi articol , IPS Pimen apreciaza ca fostul premier Adrian Nastase a inteles necesitatea improprietaririi Bisericii din Bucovina cu padure pentru a putea beneficia de o sursa sigura de fonduri necesare intretinerii monumentelor istorice din zona. IPS Pimen sustine ca senatorii care s-au opus acestei improprietariri merg pe linia politica a fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. "Refuzul retrocedarii in formula Ordonantei, "improprietarire", isi are o explicatie lesne de inteles: "proprietatea privata este un moft", "retrocedarea padurilor, cea mai mare prostie a istoriei", aceasta pe linie politica; din punct de vedere economic, prin retrocedare se ating buzunarele celor care se infrupta din plin, prin mijloace necinstite, chiar cu acte, din padurile Bucovinei", arata IPS Pimen.

Inaltul ierarh apreciaza ca opozantii ordonantei s-au intrebat cum isi permite Adrian Nastase, in calitate de premier, sa improprietareasca o Arhiepiscopie cu padure si ca in calitatea pe care o avea de presedinte al PSD nu s-a gandit la faptul ca "parintele fondator" al partidului, "precum si toti tovarasii cu functii inalte in PCR, acum domnitori in PSD, nu vad cu ochi buni proprietatea privata si mai ales retrocedarea padurilor".

Abuz comunist

"Iata de ce, "pe puna dreptate", parintele fondator al PSD, din umbra, in semn de "adanca intelepciune", prin glasul devotatilor sai tovarasi, punand in frunte pe parintele Constitutiei, domnul Antonie Iorgovan, indreapta plangere strigand "ca in gura de sarpe" catre Curtea Constitutionala pentru salvarea proprietatii de stat, acaparata abuziv", arata IPS Pimen, care considera ca in aceste conditii Adrian Nastase ar trebui tras la raspundere "pentru devierea de la linia partidului", din cauza ca a imbratisat o conceptie capitalista referitoare la proprietatea privata.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor considera ca situatia tarii ar putea deveni un dezastru cu parlamentari de genul celor care au atacat, la Curtea Constitutionala, improprietarirea Bisericii din Bucovina.

"In acelasi timp, nu putem vorbi despre un dezastru in cazul PSD, amenintat cu dezmembrarea "unitatii de monolit", daca se impune grupul celor din jurul domnului Adrian Nastase, care incearca sa renunte la conceptiile comuniste de factura moscovit-leninista, imbratisand ideea proprietatii private, idee care face parte din valorile democratiei din Europa si Statele Unite", mai scrie IPS Pimen, care subliniaza ca Romania nu poate intra in Uniunea Europeana atat timp cat statul detine proprietati confiscate prin abuz comunist.

Necesitatea retrocedarii

IPS Pimen recunoaste in articol ca Ordonanta de Urgenta de improprietarire a avut "fireste" si un scop electoral, dar isi exprima convingerea ca "Dumnezeul lucreaza in multe feluri spre binele oamenilor", in acest caz, al valorilor de patrimoniu.

Inaltul ierarh reia solicitarea de restituire a proprietatilor confiscate abuziv si ca un act justitiar, intr-un stat democratic, "avand incredere deplina in reusita si datorita actualei conduceri a tarii, cu un presedinte luptator, de neclintit in dorinta de instaurare a cinstei in tara, cu un prim-ministru si un guvern, hotarati in realizarea unui benefic program de guvernare, cu un ministru cunoscator si angajat cu toata fiinta sa in vederea unei gospodariri exemplare a padurilor, adept hotarat al programului guvernului pentru retrocedarea proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist, proprietati detinute si acum tot abuziv de stat sau de persoane particulare din rindurile fostilor si actualilor "domnitori", care refuza pe toate caile aceasta retrocedare".

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor spera ca cei care se opun restituirii proprietatilor Bisericii din Bucovina vor intelege necesitatea acestui act.

"Ordonanta a fost respinsa de Curtea Constitutionala. De aici, intelegem cata ura vrajmaseasca, parca mai ceva ca a diavolilor, stapaneste inimile celor care au intocmit si au semnat sesizarea adresata Curtii Constitutionale, ca si a membrilor Curtii Constitutionale, ura care le-a intunecat mintea si nu pot sa inteleaga ca e vorba de un bun confiscat abuziv, de un bun cu o menire intru totul justificata; insa aceasta intelegere pot sa o aiba numai cei care cred in Dumnezeu si au la inima valorile de patrimoniu national si nu in ultimul rand ajutorarea celor saraci", mai scrie IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor incheie aratand ca "fiii Bisericii" se vor ruga Bunului Dumnezeu "pentru ca sa nu rasplateasca vrajmasilor dupa fapta lor, nici dupa viclesugul nascocirilor lor, ci sa-i intoarca pe dansii de la rautatea lor cea silnica spre facerea de bine si dragoste".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.