Presa din Ungaria scria, miercuri, despre sedinta comuna de la Szeged a guvernelor roman si ungar, afirmand ca nu exista progrese si ca toate aceste intalniri nu duc, practic, la rezolvarea problemelor importante dintre cele doua tari, transmite NewsIn.

Népszabadság, cel mai important cotidian din tara vecina, titreaza “Rapidul de Szeged” si critica faptul ca, pana dupa alegeri, Parlamentul Romaniei nu va adopta legea minoritatilor, insa intre cele doua tari continua proiectele comune de infrastuctura si exista initiative de conectarea a sistemelor energetice. Articolul trateazeaza datele tehnice, respectiv protocoalele semnate intre cele doua tari, insa editorialul denumit “Izbanda” este extrem de acid la adresa relatiilor bilaterale, pe care le descrie drept stationare.

“In problemele simbolice, apasate de antagonisme istorice, insa usor de inteles, nu exista progrese in relatia romano-maghiara/…/Nici in acest ciclu de guvernare nu va fi adoptata legea minoritatilor in Romania; finantarea Universitatii crestine Partium nici nu a fost pe agenda discutiilor. Se pare ca, departe de ochii ziaristilor, nici despre autonomia minoritatii maghiare nu s-a discutat prea mult”, se arata in editorial, care continua cu o atitudine critica la adresa faptului ca proiectul de minerit de la Rosia Montana se afla intr-un punct mort, desi opinia publica din Ungaria se teme de repercursiunile unui accident ecologic si remarca ironic ca, atat timp cat in acest caz exista un proces, el “nu apasa relatiile bilaterale”.

In editorial sunt criticate si proiectele de infrastuctura feroviara, precum calea ferata de mare viteza dintre Viena - Budapesta -Bucuresti sau renovarea caii ferate dintre Constanta si Fiume.

Cotidianul Magyar Hirlap titreaza miercuri “Trei ani de stagnare - Sedinta comuna romna-maghiara: doar aparentele sunt importante”. "S-a tinut ieri a patra sedinta comuna de Guvern romano-maghiara si a rezultat ca: la intalnirile bilaterale, de trei ani de zile, sunt aceleasi probleme pe ordinea de zi. Deschiderea partiala a pietei de munca din Ungaria, deschiderea consulatului ungar la Miercurea Ciuc si a celui roman la Gyula, verificarea comuna a actelor cu care se trece granita, pana in prezent nu au fost solutionate vizibil la sedintele comune”, scrie cotidianul.

Articolul continua cu o serie de comparatii referitoare la promisiunile facute in sedintele de Guvern din trecut, precum cea privind pensia cetatenilor romani stabiliti in Ungaria, problema care acum se afla in ancheta comisarului european Vladimir Spidla. Articolul se incheie cu insiruirea esecurilor discutiilor bilaterale, respectiv adoptarea legii minoritatilor in Romania, conectarea pe cale ferata a Constantei de Fiume, conectarea retelelor de comunicatii dintre Oradea si Békéscsaba, electrificarea linii ferate dintre Püspökladány–Episcopia Bihorului, reabilitarea stzatuii Matei Corvin, elaborarea manualului de istorie comun romano – maghiar, renovarea caii ferate Budapest – Cegléd–Békéscsaba, pe portiunea aflata pe granita romana, alocarea pensiei romanilor stabiliti in Ungaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.