In fata unui raport parlamentar a carui repercusiune este demiterea sa, Valentin Nicolau acuza Guvernul, intr-o scrisoare deschisa, de "una dintre cele mai grave imixtiuni si presiuni politice exercitate asupra Televiziunii Romane". Reactia sa este consecinta propunerii Comisiei de ancheta SRR si SRTV de a respinge rapoartele de activitate ale celor doua institutii.

"Promitand UDMR-ului o lege a minoritatilor asa cum si-o doresc maghiarii, ati cerut la schimb un vot 'impotriva>> intr-o inventata Comisie de ancheta ce a avut de la infiintarea ei ca scop inlaturarea unui om si caderea in genunchi a televiziunii publice", sustine Nicolau, in scrisoarea deschisa.
Seful televiziunii publice il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca gaseste "timp si energie pentru a face negot cu legi si institutii, lasand impresia ca Romania nu mai poate fi guvernata fara a avea la indemana un instrument de manipulare". "De aici si senzatia disperarii de a pune mana pe TVR si de a o transforma intr-o televiziune de partid, cu care sa se arate romanilor o realitate mai aproape de rozul cravatelor oficiale", mai precizeaza presedintele-director general al SRtv.

El adauga, in scrisoare, ca, timp de cinci luni, primul-ministru nu a ezitat sa tina Televiziunea Romana "sub calcatura talpei politice, umilindu-i uman si profesional pe ziaristii ei".
In finalul scrisorii deschise, directorul general al televiziunii publice ii aminteste premierului Tariceanu ca este gata sa demisioneze daca va fi adoptata o noua lege de organizare si functionare a TVR, complet depolitizata.
"Un schimb onorabil, de data aceasta, care va da posibilitatea onesta si legala de a scapa de mine", conchide Valentin Nicolau.

Afirmatii grave si fara acoperire

Scrisoarea lui Nicolau n-a ramas fara ecou la Palatul Victoria. Valentin Nicolau formuleaza afirmatii grave si fara acoperire, sustinand presiuni politice din partea premierului, pe care ar trebui sa le dovedeasca concret, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al Guvernului, remisa ieri presei.
In document se arata ca premierul s-a angajat "in mod ferm" si a facut toate demersurile pentru a asigura libertatea presei in Romania si ca orice acuzatie privind manipularea sau controlul unei institutii de presa de catre seful Guvernului "poate fi cel mult o replica dintr-un scenariu", dar nu o expresie a realitatii acestei guvernari.

"Premierul Tariceanu nu a intervenit cu nimic in functionarea TVR. Domnul Nicolau face in schimb niste acuzatii grave si fara acoperire in scrisoarea sa, afirmand ca premierul nu a "ezitat vreme de aproape cinci luni sa tina televiziunea sub calcatura talpei politice, umilindu-i uman si profesional pe ziaristii ei". "Domnul Nicolau ar trebui sa aduca dovezi concrete in sprijinul acestei afirmatii", afirma purtatorul de cuvant al Guvernului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.