PSD considera ca declaratia presedintelui UDMR, Marko Bela, facuta saptamana trecuta la Targu Mures, prin care solicita ca invatarea limbii maghiare in Transilvania sa devina obligatorie si pentru minoritatea romana nu este constitutionala, relateaza un comunicat.
„Lasand deoparte comparatia hilara facuta de presedintele Marko Bela intre universalitatea limbii engleze, vorbita pe toata Terra de miliarde de oameni si limba maghiara, vorbita in Romania de numai 6% din populatia tarii, intentia sa de a initia un proiect de lege prin care etnicii romani sa fie obligati sa invete ungureste pentru a facilita comunicarea intre cele doua etnii, este de-a dreptul neconstitutionala”, scrie in comunicatul semnat de Anca Opre, vicepresedinte Departamentul justitie si politica legislativa al PSD.

Partidul Social Democrat invoca articolul din Constitutia Romaniei, in care se specifica foarte clar ca limba romana este limba oficiala a Romaniei.

De asemenea, PSD evidentiaza ca prin initiative ca aceasta, aparent avantajoase pentru minoritatea maghiara din Romania, liderii UDMR limiteaza posibilitatile de comunicare ale etnicilor maghiari in limba oficiala cu institutiile statului si cu populatia majoritara, isi conserva pe termen lung „pozitia” de purtatori de cuvant si aparatori ai minoritatii respective si gasesc suport pentru alimentarea unor animozitati politice, sau, dimpotriva, argumente pentru a accede la guvernare prin aliante politice.

„Destul de trist este si faptul ca tineri maghiari din localitati cum sunt Gheorghieni sau Praid nu cunosc deloc limba romana, in timp ce domnul Marko Bela vrea sa oblige copiii romani din Transilvania sa invete limba maghiara”, mai apreciaza PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.