UNJR solicita CSM sa analizeze petitiile lui Adrian Nastase la adresa judecatoarei Dana Garbovan in afara oricaror influente politice si precizeaza ca actiunea de contestare a votului Camerei Deputatilor, prin care fostul premier nu poate fi cercetat penal, este o actiune colectiva, potrivit NewsIn.
Ca raspuns la petitiile adresate de Adrian Nastase Consiliului Superior al Magistarturii (CSM) privind-o pe judecatoarea Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, UNJR arata ca "plangerea prealabila indreptata impotriva votului Comisiei din Camera Deputatilor de neacordare a avizului de incepere a urmaririi penale in ceea ce ii priveste pe domnii deputati Adrian Nastase si Miron Mitrea, a fost o actiune colectiva, conceputa si asumata de membrii asociatiei", precizeaza un comunicat.

Judecatorul Horatius Dumbrava, secretar al UNJR, a declarat, astazi ca actiunea organizatiei a avut ca rol atragerea atentiei ca, "potrivit Constitutiei, justitia se faptuieste numai prin intermediul instantelor judecatoresti si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si nu prin intermediul comisiilor parlamentare, care nu sunt abilitate sa pronunte verdicte de vinovatie sau nevinovatie, urmarindu-se, in egala masura, demararea unei dezbateri publice a continutului notiunii de imunitate parlamentara.

Judecatorul Dumbrava a precizat ca nu a primit inca sesizarile lui Adrian Nastase si, din acest motiv, organizatia nu-si poate pregati apararea.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania isi exprima convingerea ca cel mai inalt for al magistratilor, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, va actiona in afara oricaror influente politice, in mod obiectiv si impartial, ducandu-si la indeplinire rolul de garant al independentei justitiei, independenta ce presupune implicit si recunoasterea drepturilor judecatorilor la libertatea de asociere si exprimare", se mai arata in comunicatul UNJR.

Fostul premier Adrian Nastase a facut, saptamana trecuta, doua sesizari la comisia de disciplina a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) impotriva magistratilor care au contestat votul din Camera Deputatilor care l-a scapat de ancheta pe Nastase in dosarul Zambaccian.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan, a declarat, pe 17 octombrie ca nu cunoaste continutul celor doua petitii depuse de fostul premier si ca asteapta detalii din partea Consiliului. "Azi (n.r. vineri) am aflat de cele doua sesizari, am fost sunata de la CSM. Am cerut sa vad petitiile, dar mi s-a spus ca acest lucru nu ma priveste pe mine. Au cerut date si despre organizatia pe care o conduc", a declarat judecatoarea Dana Garbovan.

Presedinta UNJR sustine ca va continua procesul de contestare a votului dat de deputati impotriva inceperii urmaririi penale fata de Nastase si Mitrea si ca se astepta la acest demers. "Vom continua procesul inceput. Avem o pozitie de petenti, argumentata cat se poate de serios", a precizat presedintele UNJR.

UNJR a trimis la data de 9 septembrie o plangere prin care se solicita anularea votului pentru respingerea cererii de urmarire penala in cazul Nastase dat de deputati pe 13 august, pe motiv ca politicienii au incalcat principiul separatiei puterilor in stat, actionand precum judecatorii atunci cand au studiat actele din dosarele celor doi deputati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.