21 Octombrie 2008 , 11:38 de Alexandra Grindean in Politica
Liderul UDMR, Marko Bela a declarat in acest weekend, la Targu Mures, ca invatamantul in limba maghiara, in Transilvania, ar trebui sa devina obligatoriu. Copiii romani ar trebui sa invete obligatoriu si limba maghiara.

Liderul UDMR sustine ca romanii care locuiesc in zone unde exista un procent mai mare de maghiari ar trebui sa invete obligatoriu in scoala si limba maghiara. Zona vizata de Marko Bela este, bineinteles, zona "Tinutului Secuiesc" si inca vreo cateva zone unde maghiarii si romanii convietuiesc.

Limba maghiara, la fel de importanta ca si engleza!

Marko Bela a reafirmat ca UDMR este ferm convinsa ca in regiunile cu populatie mixta ar trebui introdusa in scoli studierea obligatorie a limbii maghiare si pentru copiii romani.

Liderul UDMR a comparat invatarea limbii maghiare cu invatarea limbii engleze, considerand acestea doua la fel de importante de studiat pentru copiii romani.

"Pentru toata lumea este firesc ca majoritatea copiilor invata, inca din clasele primare, limba engleza. De ce n-ar fi atunci la fel de important si de firesc ca la Targu-Mures, Miercurea-Ciuc, Sfantu Gheorghe sau Satu Mare, in regiunile in care cele doua natiuni convietuiesc, copiii maghiari si romani sa isi insuseasca reciproc limba celuilalt.”, a sustinut Marko.

Maghiarii stiu limba romana?

In declaratia liderului UDMR se regaseste intrebarea retorica: "Ce dezavantaj, ce paguba ar suferi un copil roman daca – asa cum copiii maghiari invata limba romana – in clasele romane limba maghiara ar fi introdusa ca o materie obligatorie?"

Dar, se pare ca liderul UDMR nu a mai vizitat de mult comunitatile de maghiari din Miercurea-Ciuc sau Sovata, de exemplu, unde, membrii comunitatii maghiare nu stiu sa vorbeasca limba romana.

Liderul UDMR se arata foarte optimist in ceea ce priveste realizarea acestui obiectiv de introducere a limbii maghiare ca materie obligatorie in scoli, acesta amintind de realizarile Uniunii din trecut.

"Desi au existat si acum declaratii critice, problema nu a starnit nici pe departe atata opozitie ca acum 15 ani problema inscriptiilor bilingve sau utilizarea limbii materne in administratie. Atunci aceste obiective pareau, pentru multi, nerealizabile, dar printr-o politica consecventa, UDMR a reusit sa convinga partenerii romani sa accepte aceste drepturi, iar aplicarea lor este azi deja de domeniul firescului", a subliniat Marko.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului UDMR vrea maghiara obligatorie pentru copiii romani.

limba romana obligatorie in italia si spania! (4 comentarii, 738 vizualizari)
daca marko bela, care nici acum nu stie sa vorbeasca bine romaneste, sustine o asemenea aberatie, haideti sa propunem si noi direct parlamentului european, ca italienii si spaniolii sa studieze...
maghiara obligatorie??? (30 comentarii, 683 vizualizari)
ungurii nu stiu vb romaneste!!!! (3 comentarii, 465 vizualizari)
udmr jos!! (1 comentariu, 423 vizualizari)
asta se cheama tupeu porcesc ! (1 comentariu, 400 vizualizari)
marko bela!!!!!!! (1 comentariu, 394 vizualizari)
marcus biela... (2 comentarii, 382 vizualizari)
22 milioane cu minus (2 comentarii, 380 vizualizari)
art. 13 constitutie: nu il scoatem!?? (1 comentariu, 364 vizualizari)
daca cereau aa ceva in america sau austria.. (4 comentarii, 349 vizualizari)
udmr vrea organul meu genital (2 comentarii, 345 vizualizari)
incearca??? (1 comentariu, 316 vizualizari)
sa vb.obligatoriu maghiara (1 comentariu, 303 vizualizari)
marko presedinte!!! nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu (1 comentariu, 299 vizualizari)
persona non grata (1 comentariu, 297 vizualizari)
cred ca a cazut in cap... (1 comentariu, 292 vizualizari)
tradare (1 comentariu, 263 vizualizari)
"puppet on a string" (1 comentariu, 252 vizualizari)
beloy!! asta e romania!! tara noastra!! (1 comentariu, 241 vizualizari)
ceeeeeee ? (1 comentariu, 238 vizualizari)
nu va lasati dusi de val! (1 comentariu, 221 vizualizari)
ii mananca pielea (1 comentariu, 194 vizualizari)

Ultima ora din Politica pe 9AM