Majorarile consfintite ieri ne costa doua miliarde de euro pe an, adica 1,35% din PIB. Premierul spune ca vom intra in criza, iar pomenile vor fi platite prin majorari de taxe si prin cresterea preturilor.

Cadourile facute de Parlament si consfintite ieri de Curtea Constitutionala, adica legea care mareste salariile profesorilor cu 50%, cea a majorarii pensiilor si legea pentru salarizarea mamelor ar insemna o cheltuiala de circa doua miliarde de euro pe an, adica 1,35% din PIB.

Indemnizatiile pentru mamele cu nou-nascuti care vor fi platite de stat inseamna aproximativ 47 de milioane de euro in 2009. Teoretic, aceasta se dubleaza in 2010, pentru ca mamele nou-nascutilor primesc indemnizatia timp de 2 ani. Suma este calculata pe baza numarului de nou-nascuti din 2007, de 214.000, si a salariului mediu net care, in cazul femeilor, a fost, in 2007, de 981 de lei, potrivit Institutului National de Statistica.

Potrivit calculelor Ministerului Finantelor, cheltuiala suplimentara din buget cu salariile marite ale profesorilor ar fi de 1,15 miliarde de euro anul viitor.

Majorarea plafonului pensiilor pentru grupele I si a II-a va costa anul viitor 750 de milioane de euro, de trei ori mai mult decat era prevazut pentru bugetul pe 2009.

Inainte de aceste hotarari ale Parlamentului, Finantele estimau, pentru 2009, o cheltuiala bugetara de peste 42% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 6,5%. Produsul Intern Brut va atinge, cel mai probabil, 144 de miliarde de euro, la cursul actual. Astfel, „darile” facute numai ieri de Parlament ar insemna 1,35% din PIB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.