Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca e in interesul Romaniei ca hotarari de genul majorarii cu 50% a salariilor profesorilor sa nu fie puse in practica in acest moment si a precizat ca a primit cu "reala surprindere" decizia Curtii Constitutionale, transmite NewsIn.

"Ma simt obligat sa va spun ca voi considera cu toata responsabilitatea masurile Parlamentului si nu voi lua in calcul decat ce este in interesul economiei Romaniei. Chiar daca atitudinea mea este politic penalizata, cred ca interesul Romaniei este ca asftel de hotarari sa nu fie puse in practica pentru ca nu raspund interesului general. Vor crea o senzatie de bunastare o luna-doua si dupa aceea toata lumea va trage ponoasele de pe urma unei inflatii galopante si de pe urma unei crize economice spre care eu nu vreau sa las Romania sa se indrepte", a declarat Tariceanu.

Seful guvernului a precizat ca a primit cu "reala surprindere" decizia CCR privind legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor, in conditiile in care in situatii identice s-a luat decizia de neconstitutionalitate.

"Nicio majorare nu poate fi aprobata daca nu exista sursele de finantare, ceea ce este cazul nostru", a adaugat Tariceanu. El a mai spus ca nu este "de principiu" impotriva cresterii salariilor, dar asemenea masura nu poate fi sustinuta economic.

"Aceasta majorare ar fi urmata de cereri legitime intr-un fel din partea celorlalte categorii profesionale si am intra intr-o criza pe care vrem sa o evitam. Va spun acest lucru cu ingrijorare", a aratat seful guvernului, sustinand ca "cu o astfel de masura nu vom face decat sa plonjam cu capul inainte intr-o criza majora care va narui toate progresele pe care economia romaneasca le-a inregistrat in ultimii noua ani" .

In privinta masurilor pe care le poate lua Guvernul, Tariceanu a spus ca "solutiile se gasesc", precizand ca asteapta mai intai sa vada daca legea va fi promulgata.

Premierul a avut aceeasi pozitie si in cazul legii privind majorarea pensiilor pentru gradele I si II de munca.

Curtea Constitututionala a decis, miercuri, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca. Cele trei legi au fost adoptate de Parlament la finalul lui septembrie si au fost contestate la CCR de guvern-pensiile si salariile, si de presedinte- Curtea de Conturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.