Presedintele Basescu a declarat ca a suspendat sedinta CSAT deoarece ministerele au venit cu multe materiale de analiza care nu necesitau o hotarare a institutiei. In replica, Tariceanu a raspuns ca seful statului se foloseste de Presedintie si de CSAT pentru a crea false subiecte de campanie electorala, avand comportamentul unui lider de partid politic.
Seful statului a explicat ca nu trebuie sa patroneze o "descarcare de gestiune" a responsabililor din ministere si a anuntat ca va sesiza institutiile statului in legatura cu achizitiile MIRA si etapa I a aderarii la spatiul Schengen, potrivit NewsIn.

"Privind atent aceste materiale, fie ca se referea la Ministerul Internelor sau la Ministerul Apararii, erau niste materiale care s-ar fi vrut validate in CSAT pentru a masca neindeplinirea programelor de modernizare a structurilor care aveau obligatia sa faca acest lucru", a aratat presedintele.

Seful statului a spus ca in CSAT s-au adus si foarte multe materiale care vizau programe militare de dotari, fapt care l-a facut sa priveasca "mai atent" la Ministerul Internelor, care a semnat, zilele trecute, 29 de contracte de achizitie pentru 2.136 de automobile. Presedintele a spus ca a avut "oarecare surprize", observand ca, pentru masini Dacia Logan de 11.700 euro s-au contractat echipamente de 45.000 euro.

"Neconstatand transparenta informatiilor, am considerat ca asemenea documente care vizeaza dotarea pe viitor a MIRA nu trebuie aprobate astazi in CSAT pana la lamurirea diferentei de pret intre masina si dotare", a precizat Basescu.

Legat de prima etapa a realizarii obiectivului de aderare la spatiul Schengen, Basescu a spus ca in sedinta de astazi trebuia sa existe si o prezentare cu privire la pregatirea cu privire la implementarea acestui program. Seful statului a precizat ca nu a dorit validarea acestui document deoarece, din informatiile pe care le detine, cele 240 de milioane de euro alocate pentru etapa I a programului de aderare au fost cheltuiti desi nu exista nicio evolutie in sistemul de montare si de punere in functiune la frontierele Romaniei.

"Am considerat ca nu trebuie sa patronez o descarcare de gestiune a responsabililor din diverse ministere si voi sesiza institutiile statului pentru o analiza foarte serioasa cu privire si la cele 2.136 de automobile pentru Ministerul de Interne pentru care s-au semnat 29 de contracte si cu privire la prima etapa de realizare a obiectivelor pentru aderarea la spatiul Schengen", a spus Basescu fara a preciza ce institutii va sesiza.

De asemenea, seful statului a aratat ca materiale privind bugetele institutiilor care sunt implicate in siguranta nationala care trebuiau transmise anticipat membrilor Consiliului de catre Guvern au fost aduse abia marti, la sedinta, ceea ce facea practic imposibila aprobarea sumelor alocate din bugetul de stat.

"Nu am vrut ca CSAT sa fie o institutie in care doar unul, doi avizati stiu despre ce e vorba, iar ceilalti adopta masuri in necunostinta de cauza. Proiectia bugetelor pentru institutiile de siguranta nationala este extrem de importanta si documentul trebuia transmis de ministrul de Finante si aprobat de primul-ministru cu suficient timp inainte pentru a se putea face o discutie", a spus Basescu.

Basescu s-a aratat deranjat si de faptul ca rapoartele de expertiza ale expertilor Uniunii Europene nu se regaseau in documentatia transmisa CSAT.

Seful statului a precizat ca sedinta CSAT va fi reprogramata atunci cand Guvernul va veni cu o documentatie de maxima acuratete, si ca are exigenta de a fi foarte bine informat in calitate de lider al sedintei.

Premierul Tariceanu, la putin timp dupa declaratia de presa a presedintelui Basescu, a dat replica acestuia. "Impresia mea si a colegilor mei a fost ca mai degraba asistam la un discurs politicianist la care presedintele tarii nu face decat sa se comporte ca un presedinte al unui partid politic - si stiti dumneavoastra care - si foloseste doua institutii, Presedintia si CSAT pentru a crea un subiect artificial in preajma campaniei electorale, atacand intr-o maniera pe care o consider lipsita de orice fundament doi dintre ministrii Cabinetului", a declarat Tariceanu.

De asemenea, primul-ministru a comentat ca seful statului a acuzat Guvernul ca serveste interesele Rusiei pentru ca nu aloca suficient de multi bani pentru inzestrarea Armatei si a calificat afirmatiile presedintelui ca fiind "aiuritoare".

"Eu vreau sa fac referire la alt subiect pe care l-a abordat Basescu, intr-o maniera pe care as numi-o aiuritoare, spunand ca alocatiile care au fost facute pentru inzestrarea armatei au fost insuficiente si in acest fel se servesc interesele Rusiei. Acest lucru a uitat sa il spuna la conferinta de presa, este lucrul care pe noi toti ne-a socat si ne-a surprins", a declarat premierul.

Tariceanu a precizat ca alcatuirea bugetului este responsabilitatea Guvernului, iar de cand ocupa functia de prim-ministru resursele bugetare au fost alocate cu prioritate pentru "asigurarea elementelor esentiale ale securitatii nationale" - educatie, sanatate si securitate alimentara - nu pentru "echipamente care ruginesc si se demodeaza".

"Din cate stiu, Romania nu este azi amenintata de nimeni, nu suntem in stare de conflict cu nicio tara din preajma, am reusit sa avem relatii care sa ne aduca in situatia de normalitate. (...) Intotdeauna cand voi avea de ales intre a cheltui banii pentru oameni, a investi in educatie, sanatate, cultura sau a cheltui banii pe tancuri, o sa am prima optiune". In plus, a spus Tariceanu, Romania beneficiaza de statutul de membru al UE si al NATO.

"A falfai pericole de acest gen nu face decat sa aduca aminte de sistemul de propaganda din perioada comunista, cand intotdeauna se cauta un dusman", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.