Premierul a admis ca un astfel de proiect nu se pune in practica la final de mandat, dar a precizat ca doreste obtinerea unui acord politic, astfel incat actul normativ sa fie dezbatut si adoptat de viitorul Parlament, indiferent care partid va avea majoritatea in viitoarea legislatura.

"De aceea invit partidele parlamentare sa convenim o minima procedura si un orizont de timp care sa dea sindicatelor clar mesajul ca acest lucru se va realiza", a declarat seful Executivului vineri, la finalul negocierilor cu sindicatele. Proiectul va fi discutat ulterior in Consiliului Economic si Social - organism tripartit din care fac parte Guvernul, sindicatele si patronatele.

Tariceanu a declarat ca legea salarizarii va trebui sa stabileasca un "mecanism economic" prin care urmeaza sa fie facute majorarile salariale si, pe langa stabilirea unei scale de salarizare, sa elimine dezechilibrele care au aparut de-a lungul anilor intre veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri.

"Sa nu mai vina nimeni sa spuna <eu vreau 30%> cand, de fapt, realitatea economica spune ca putem majora salariile doar cu 10% si ce este peste 10% nu are fundament economic", a argumentat el.

Tariceanu a precizat ca proiectul legii salarizarii bugetarilor (promisiunea elaborarii acestei legi dateaza din primii ani ai mandatului actualului Guvern n.r.) treneaza pentru ca bugetarii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta scalei de salarizare. "Foarte greu putem sa punem in acord diferitele categorii de salariati pe o scala a salarizarii. Fiecare categorie crede ca trebuie, pe baza importantei sociale a muncii lor, sa fie salarizati cat mai bine. Magistratii considera ca trebuie sa fie pe primul loc, sistemul de siguranta publica si aparare ar trebui sa fie pe primul loc, profesorii tot asa, toata lumea!", a declarat Tariceanu.

Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor initiale ale Executivului, in luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizarii este dificila si pentru ca exista peste 200 de acte normative care reglementeaza salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din solutionarea revendicarilor diverselor miscari sindicale de-a lungul anilor.
Presedintele Traian Basescu a apreciat vineri ca este nevoie de o lege a salarizarii echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar. El a recomandat partidelor politice sa inceapa o dezbatere publica in campania electorala pe tema unui proiect de act normativ "care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor".