Presedintele a declarat vineri ca ar fi "nelegitima" orice angajare a unui "Guvern cu 20% sustinere in Parlament" a unor obligatii pentru Executivul viitor, referindu-se bugetul pentru 2009 care ar trebui sa cuprinda si fondurile pentru o eventuala majorare a salariilor.
Seful statului a apreciat ca, in cadrul negocierilor Guvern-sindicate, este esential este sa se dea prioritate la trei elemente: bugetul pe anul viitor, o lege a salarizarii bugetarilor si, pentru o discutie credibila, un Guvern legitim, cu o sustinere de peste 50% in parlament.

"Inainte de a discuta despre orice salarii, primul lucru pe care trebui sa-l avem in fata pentru a discuta responsabil este bugetul pentru anul viitor, un al doilea lucru ca sa putem discuta in cunostinta de cauza este legea salarizarii si, in sfarsit, pentru a discuta credibil problema salariilor avem nevoie de un Guvern legitim din punct de vedere politic, cu o sustinere de 50% plus unu in Parlament", a declarat Basescu.

Seful statului a aratat ca este nevoie de responsabilitate in negocierile dintre Executiv si sindicate, "pornind de la realitatea ca un Guvern cu 20% sustinere in Parlament" nu se poate angaja pentru Executivul viitor. "Ar fi nelegitima orice angajare a acestui Guvern a obligatiilor pentru urmatorul Guvern", a precizat seful statului.

Basescu a spus ca este nevoie, de asemenea, in orice fel de negocieri, de predictibilitate, in sensul de a se tine cont de bugetul pentru anul 2009 si proiectia multinauala pentru minimum trei ani, si de o lege a salarizarii echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar. El a recomandat partidelor politice sa inceapa o dezbatere publica in campania electorala pe tema unui proiect de act normativ "care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor".

Premierul Tariceanu se intalneste vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta despre solicitarile privind majorarea salariilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.