Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a criticat intreaga clasa politica pentru ca nu a reparat nedreptatile comise asupra proprietarilor si ii cere presedintelui Basescu sa promulge legea prin care proprietarilor nu li se mai restituie in natura casele confiscate, ci doar in echivalent, sustinand ca actul normativ este o nationalizare, insa "impotriva mafiotilor imobiliari".
"Cred ca va avea calitatea de om si va promulga aceasta lege. In cazul in care nu o va promulga voi fi alaturi de proprietari, ne vom duce la Traian Basescu sa-l sprijinim sa sprijine aceasta lege", a declarat primarul sectorului cinci, amintind ca, si pe cand era primar general, Basescu il suna si pe el si pe alti edili pentru a rezolva situatia unor batrani evacuati. Vanghelie a spus ca legea trecuta miercuri de Camera repara nedreptatile atat la adresa proprietarilor, cat si a chiriasilor. "S-a spus in presa ca aceasta lege este o nationalizare. Se incearca o nationalizare impotriva tuturor mafiotilor, impotriva hotilor si a celor care s-au imbogatit", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Marian Vanghelie a criticat intreaga clasa politica pentru ca a luat aceasta masura tardiv. "Includ toata clasa politica, inclusiv PSD, ca a gresit ca nu a luat pana acum aceasta decizie", a sustinut el, aratand ca declaratiile unor lideri liberali, inclusiv ale premierului Tariceanu, impotriva legii si a vointei Parlamentului ii dau senzatia ca suntem "intr-o republica bananiera".

Potrivit sefului pesedistilor bucuresteni, 70% dintre proprietari si-au vandut drepturile litigioase si in acest moment cei care revendica aceste proprietati sunt "o gasca de 50-100 de oameni" in cardasie cu o casta de avocati, judecatori, notari si chiar si politicieni. "Ori Calin Popescu Tariceanu nu intelege, ori se face ca nu intelege, ori a beneficiat cu toate grupurile lui de interese de aceste drepturi litigioase. (...) Asta vrea PD-L si PNL, care au votat impotriva legii, sa imbogateasca in continuare acei 100 de oameni", a acuzat Vanghelie. Potrivit acestuia, legile de pana acum referitoare la retrocedari au dus la "cea mai mare jecmaneala la drumul mare asupra romanilor".

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercuri Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Raportul suplimentar al comisiei juridice referitor la cererea de reexaminare a modificarii legii 10/2001 a fost votat de 117 de deputati, in timp ce 79 s-au impotrivit, iar alti 28 s-au abtinut. Intrucat nu s-a obtinut numarul necesar de voturi pentru o lege organica, observatiile si amendamentele din raport facute de deputatii juristi nu au fost adoptate, astfel incat legea reexaminata ramane in forma in care a fost trimisa de Senat, adica mai precis in varianta initiala, contestata de Basescu. Legea ramane la Secretariatului Camerei cinci zile lucratoare timp in care parlamentarii o pot ataca la CCR, si abia dupa expirarea acestui termen merge la Presedintie la promulgare, seful statului avand la randu-i dreptul de a o ataca la Curtea Constitutionala.

PSD, PC si PRM au votat pentru adoptarea raportului, in timp ce PNL si PD-L au votat impotriva, iar UDMR s-a abtinut.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.