Conducerea Partidului National Liberal a cerut ieri Guvernului sa isi asume raspunderea pe un pachet de legi care sa rezolve atat problemele legate de retrocedarea proprietatilor, cat si cele privind reforma in Justitie.

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, acest pachet va modifica circa sase legi, in timp ce in 2003, PSD a modificat prin asumarea raspunderii un numar mult mai mare de acte normative. Nicolaescu a precizat ca, datorita prevederilor constitutionale, Executivul nu-si poate asuma raspunderea decat o singura data intr-o sesiune parlamentara si este necesar sa se realizeze in cea mai scurta perioada de timp atat reforma Justitiei, cat si rezolvarea problemelor proprietatii.

"Avand in vedere ca nerezolvarea problemelor grave din Justitie ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare pentru Romania si deci amanarea cu un an a integrarii, Comitetul Executiv al PNL considera ca Guvernul trebuie sa-si asume raspunderea pentru legile reformei in acest domeniu vital pentru sistemul democrativ. Accelerarea reformei din Justitie va duce la obtinerea din partea Comisiei Europene, in toamna acestui an, a unui raport de tara favorabil, evitandu-se punerea in aplicare a clauzei de salvgardare", a explicat purtatorul de cuvant al liberalilor.

El a mai afirmat ca in Justitie exista "un sistem corupt, implementat de regimul PSD", iar eliminarea acestui sistem nu se poate face decat prin inlocuirea acelor conducatori de Parchete si instante "suspect de ineficienti". "Unii dintre ei sunt considerati campioni ai coruptiei de majoritatea cetatenilor, iar actiunile lor ii impiedica pe procurorii si judecatorii cinstiti si profesionisti sa-si faca treaba. Cu magistrati corupti si ineficienti nu se va putea face niciodata reforma Justitiei", a mai declarat Nicolaescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, urmeaza ca Legea minoritatilor - pe care UDMR ar fi dorit sa o treaca de Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului - sa fie adoptata prin procedurile obisnuite.

Ieri, si presedintele PD Emil Boc a spus ca nu exclude sprijinul partidului sau pentru ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru reforma in Justitie. PD si-a afirmat deja sprijinul pentru adoptarea printr-o astfel de procedura a pachetului de legi privind proprietatea. Boc a conditionat insa sprijinul PD pentru asumarea raspunderii pe pachetul de legi privind reforma in Justitie de o cerere in acest sens venita din partea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Promovarea proiectelor de lege care ar modifica statutul magistratilor este blocata in prezent de Consiliul Superior al Magistraturii. De altfel, numerosi judecatori, printre care si cei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au anuntat ca se opun oricaror schimbari ale legislatiei care le-ar afecta statutul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.