Potrivit declaratiilor sale, repetate cu fiecare prilej, premierul Calin Popescu-Tariceanu se plaseaza printre atletii luptei anticoruptie, fiind unul dintre vasnicii sustinatori ai acestei cauze nobile. Toate ar fi frumoase numai ca, daca ar fi sa luam in seama ultimele notificari ale Registrului Comertului, coroborate cu declaratia de interese a sefului Guvernului, completata si semnata de acesta in data de 5 mai 2005, intre vorbe si realitate se casca un hau in care incape o "firmulita" omisa din ultimul document privind interesele premierului.

Mai mult, chiar daca s-ar forta putin nota, se poate afirma cu destula seriozitate ca, intre dezastrul sistemului sanitar, patronat si "manageriat" de ministrul liberal Mircea Cinteza, si seful sau de partid si Cabinet, Calin Popescu Tariceanu, se itesc o serie de fire, mai mult sau mai putin, nevinovate. Mai concret, aceste "legaturi periculoase" unesc firma Medist SA, patronata si administrata in principal de un fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cu firma Leader High-Tech SA, in actionariatul careia se regasesc, pe langa Medist, cu 10%, si Popescu Tariceanu Calin Constantin Anton, tot cu 10%.

Desigur, nu este lipsit de importanta "amanuntul" ca firma Medist, care este unul dintre membrii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale care au anuntat sistarea livrarii pansamentelor si a altor produse sanitare, are ca principal obiect de activitate taman comercializarea, catre spitalele patriei, a echipamentelor si aparaturii medicale. Mai mult, pus in fata acestei crize previzibile, avand in vedere austeritatea bugetara, "managerul sanatatii", ministrul Cinteza, a gasit "solutia", destituirea directorilor de spitale "incapabili", adica aceia care nu au reusit sa achite datoriile, inclusiv firmei Medist.

Fata de tot acest amalgam al asocierilor si asociatilor, probabil se vor gasi destule glasuri care sa nege sau sa minimalizeze contributia premierului in "bucataria" si haosul sistemului sanitar national al colegului sau de partid si Guvern, ministrul Cinteza, unul dintre "argumente" fiind chiar inregimentarea colegilor de asociere a prim-ministrului Tariceanu, de la Medist, in detasamentul furnizorilor de produse medicale lasate cu ochii in soare si buzunarele goale de spitalele datornice. Insa, cu atat mai mult, fiind "cota parte" de doctrina liberala si de guvernare, cu ministrul sanatatii, premierul trebuia sa foloseasca parghiile necesare solutionarii crizei sistemului sanitar. Asta, in conditiile in care concubinajul dintre Medist si Leader High-Tech nu naste alte interese oculte, menite a dirija tot balciul spre "oaresce" rafuieli cu iz politic sau financiar.

Recunoastere cu scuze

Referitor la participarea premierului Calin Popescu Tariceanu la actionariatul firmei Leader High Tech, consilierii din cadrul Departamentului purtatorului de cuvant al Guvernului au afirmat: "Premierul detine actiuni la firma Leader High Tech. Acestea sunt in numar de 2.500 si valoreaza 1.000 lei fiecare. De aceea nu au fost trecute in declaratia de interese, pentru ca nu se ajunge decat la o suma de 2.500.000 lei". Doar ca legea este aceeasi pentru toti si trebuie respectata, mai ales de omul nr. 4 al tarii.

Firma 'la vedere>>

Completata intr-o editie "revazuta si adaugita", potrivit noilor reglementari aliniate la cerintele europene, ultima declaratie de interese a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu cuprinde si calitatea sa de actionar, cu 28.500 de actiuni evaluate la 199.500.000 lei, tot la o firma cu activitate intensa si interese serioase in sistemul sanitar national, SC Sicomed SA. Desigur, ca orice firma care se respecta, si aceasta, care il are printre actionari pe premierul Tariceanu, participa, de multe ori cu succes, la miile de licitatii organizate de unitatile sanitare.

De altfel, numai la o privire sumara peste o parte din licitatiile incheiate in ultimele doua zile, 10 si 11 mai a.c., firma Sicomed si-a castigat dreptul, prin trei asemenea licitatii, sa aprovizioneze cu "medicamente pe baza de alcaloizi, vitamine si altele" Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Stefan Odobleja" din Craiova. Dupa cum, in aceeasi perioada, tot firma cu pricina si-a mai adjudecat si un alt set de licitatii printre care aceea de aprovizionare cu morfina a Spitalului "Parhon" din Iasi. Bineinteles, nu ar fi exclusa si situatia ca, in calitatea sa de actionar, premierul Tariceanu sa nu stie de aceste licitatii castigate, numai ca simpla prezenta a sa pe lista actionarilor poate constitui, pentru conducerea firmei Sicomed, un "pasaport" spre castigarea in lant a licitatiilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.