Romania va primi, pina la sfirsitul acestei luni, scrisori de avertizare din partea Comisiei Europene, cu privire la domeniile in care reforma in vederea integrarii trebuie accelerata.

Comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn (foto), l-a informat ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu asupra intentiei Comisiei Europene de a transmite Bucurestiului asa-numitele scrisori de avertizare timpurie (early warning letters). "Aceste scrisori nu reprezinta sanctiuni, ci sint mecanisme specifice procesului de aderare, prin care Comisia Europeana sprijina si previne din timp un stat candidat asupra domeniilor in care este necesara intensificarea pregatirilor de aderare. Procedeul este in interesul Romaniei, deoarece ii permite sa corecteze din timp eventuale probleme, astfel incit raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din noiembrie 2005, sa fie pozitiv", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al guvernului.
Cu un ochi la UE si unul la Marea Neagra

Olli Rehn a fost prezent si la summitul SEECP (Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est), a carui presedintie, detinuta pina ieri de Romania, a fost predata Greciei. Comisarul european a apreciat prestatia Romaniei la conducerea SEECP si s-a aratat increzator ca Romania si Bulgaria "vor face toti pasii necesari ramasi pentru a ne permite sa le uram bun venit in Uniune in ianuarie 2007". In plus, Olli Rehn a promis ca organismele europene vor incerca sa faciliteze regimul vizelor pentru cetatenii din Europa de Sud-Est.

Traian Basescu a prezentat, in cadrul summit-ului, principalele realizari ale Romaniei pe perioada detinerii presedintiei SEECP si a insistat din nou asupra legitimitatii interesului tarii noastre fata de zona Marii Negre. SEECP a mai luat in discutie statutul provinciei Kosovo-Metohija, posibilitatea extinderii cooperarii economice, crearea unor zone de liber schimb in Europa de Sud-Est, precum si a unei piete integrate de energie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.