Executivul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu aprobarea de catre Parlament a majorarii salariilor din invatamant cu 50% si va cere un punct de vedere din partea BNR si CSAT, a declarat joi ministrul economieri si finantelor, Varujan Vosganian, transmite corespondentul NewsIn.

"Luam in calcul sesizarea Curtii Constitutionale pentru situatia creata in urma deciziei de majorare a salariilor din invatamant cu 50%", a spus Vosganian, care a adaugat cva este nevoie de un punct de vedere clar si din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"O astfel de masura ar antrena cresterea fara precedent a inflatiei, iar banca centrala ar fi nevoita sa modifice din nou dobanda de referinta. Se ameninta stabilitatea economica a Romaniei si se creeaza un conflict intre puterile statului. Doar Parlamentul reunit in ambele camere poate decide in privinta majorarii deficitului bugetar", a adaugat ministrul.

Vosganian a facut aceste declaratii dupa o intalnire cu sindicalistii din administratia publica, ce ameninta cu greva generala daca nu primesc si ei o majorare a salariilor cu nivelul aprobat de parlamentari pentru profesori.

Guvernul refuza insa sa aprobe aceste solicitari, temandu-se ca ar arunca in aer echilibrul bugetar, si asa sub presiune dupa ultimele majorari de salarii si pensii.

"Cresterea salariilor functionarilor publici cu 50% este nesustenabila si va trimite economia romaneasca in haos, fiind un atentat la siguranta nationala", ar fi spus Vosganian in timpul negocierilor, potrivit reprezentantilor sindicalistilor.

Ministrul Economiei si Finantelor a anuntat ca va trimite motivatia sa privind refuzul acceptarii acestor noi cresteri salariale la Presedintia Romaniei, Curtea Constitutionala si CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.