Senatorii juristi au decis, miercuri, sa inainteze plenului un raport favorabil, cu amendamente, legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta privind deconspirarea Securitatii si accesului la propriul dosar, potrivit NewsIn.
Senatorii din Comisia juridica au hotarat, cu 5 voturi pentru (Norica Nicolai, Mario Oprea, Ioan Basgan-PNL, Doru Ioan Taracila-PSD si Gavrila Vasilescu-PC) , un vot impotriva (Verginia Vedinas-PRM) si o abtinere (Serban Nicolae-PSD) sa dea raport favorabil legii pentru aprobarea Ordonantei CNSAS.

In sedinta de astazi, la care au fost prezenti si membri ai societatii civile, s-a decis reintroducerea verificarii fondatorilor de asociatii sau fundatii in textul proiectului de lege.

Printre prevederile legii care va ajunge pe masa senatorilor pentru votul final se afla si unele care au starnit controverse. Este vorba de cea referitoare la verificarea preotilor, eliminata initial din lege, ca pentru a fi reintrodusa apoi cu precizarea ca prelatii vor fi verificati de CNSAS la cererea cultelor din care fac parte. O alta prevedere care a starnit controverse este cea referitoare ca neasimilarea colaboratorilor a fostilor nomenclaturisti PCR.

Senatorii-juristi au decis initial si redefinirea notiunii de colaborator, printr-un amendament PSD (Ungureanu-Chelaru) hotarandu-se ca este colaborator o persoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii. Ulterior s-a revenit asupra amendamentului.

La solicitarea CNSAS, au fost asimilate colaboratorilor si persoanele care inlesneau culegerea de informatii sau si-au pus voluntar locuinta la dispozitia Securitatii.

Ordonanta CNSAS a fost atacata de PC la Curtea Constitutionala. Pe 18 septembrie, avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Zamfirescu, a cerut Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, motivand ca articolul 34 din Ordonanta CNSAS ar intra in contradictie cu alte articole din legea fundamentala, cerere acceptata de instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.