Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat luni seara la intoarcerea de la Moscova, unde a participat la comemorarile de marcare a 60 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ca a avut o "intalnire neplanificata" cu presedintele SUA George W. Bush. Cei doi presedinti au discutat despre securitatea la Marea Neagra. Seful statului roman s-a intalnit si cu omologul sau elvetian Samuel Schmid, care a exprimat disponibilitatea tarii sale de a participa la refacerea zonei sinistrate a Banatului, afectata de inundatii.

Basescu a multumit presedintelui Confederatiei Elvetiene pentru intentia de a acorda ajutor tarii noastre si a propus ca, in masura posibilitatilor, Elvetia sa acorde ajutor tehnologic. Presedintele roman a adresat omologului sau elvetian invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania, urmand ca perfectarea sa fie realizata de ministerele de externe ale celor doua state. Basescu si Schmid au discutat si despre posibilitatea cresterii investitiilor elvetiene in industria farmaceutica din Romania.

Presedintele Basescu a avut o intrevedere si cu premierul Indiei in cadrul careia s-a discutat despre crearea unor societati mixte romano-indiene de software, care sa incerce sa creeze produse care sa intre in competitie cu marii producatori din domeniu. Cei doi au discutat si tema reformarii ONU. Basescu a adaugat ca in privinta modificarii structurii Consiliului de Securitate punctele de vedere ale Romaniei si Indiei sunt comune cu cele ale altor tari.

Principalele teme ale intrevederii presedintelui Basescu cu guvernatorul Canadei au vizat situatia din Afganistan si continuarea proiectului si la Unitatea 3 de la Cernavoda. Presedintele roman s-a mai intalnit cu Vladimir Putin, Gerhard Schroeder, Jacques Chirac, Silvio Berlusconi. Basescu a declarat ca a discutat cu presedintele Parlamentului European, Jose Manuel Barroso, despre sustinerea tarii noastre pentru atingerea obiectivului de integrare in UE la 1 ianuarie 2007.

Presedintele Basescu s-a intalnit si cu omologul sau chinez Hu Jintao, acesta din urma exprimandu-si dorinta tarii sale de a finanta constructia podului peste Dunare dintre Braila si Macin, precum si constructia soselei de centura a Capitalei. Marfurile chineze care au preturi reduse sunt binevenite pe piata romaneasca, deoarece Romania are o structura a populatiei care are nevoie si de produse foarte ieftine, a spus Basescu in cadrul intrevederii cu presedintele Chinei. La finalul convorbirilor, presedintele Hu Jintao l-a invitat pe seful statului roman sa efectueze o vizita in China in cursul acestui an, invitatie care a fost acceptata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.