Insarcinatul cu afaceri al ambasadei, Thomas Delare, il rugase oficial pe Nastase sa se implice in chestiunea declaratiilor de avere. Degeaba. Deputatii PSD au chiulit de la vot

PSD a facut circ la finalul traseului parlamentar parcurs de ordonanta de modificare a declaratiilor de avere, desi Ambasada SUA il rugase recent pe Adrian Nastase ca, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, sa se implice in aceasta chestiune. Intr-o scrisoare oficiala, insarcinatul cu afaceri al ambasadei, Thomas Delare, isi exprima dezamagirea fata de votul din Senat, unde PSD si PPRM mutilasera ordonanta, si afirma ca e nevoie ca deputatii sa adopte "o legislatie puternica"

Camera Deputatilor urma sa dea, ieri, votul final asupra ordonantei, insa din cauza piruetelor procedurale regizate de PSD, adoptarea a fost aminata pentru o sedinta ulterioara. Tactica adoptata de PSD a fost fuga, la propriu. Mai intii cel incurajat de Ambasada SUA sa-si asume rolul de conducator in problema declaratiilor de avere - presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase - a parasit prezidiul. El a ramas in sala doar cit sa ia cuvintul in numele guvernului anterior: "A spune ca anexa facuta in graba de Ministerul Justitiei reprezinta ultimul strigat impotriva coruptiei mi se pare penibil".

Cu aceasta fraza memorabila si-a incheiat speech-ul Nastase, fara sa aiba curajul sa spuna, asa cum au procedat toti reprezentantii partidelor, daca PSD va vota pentru sau impotriva ordonantei. Dupa care a plecat. In locul lui, rolul principal a fost preluat de Viorel Hrebenciuc, care a blocat de mai multe ori sedinta cerind la nesfirsit pauze de consultari. Acestea s-au prelungit pina la 12.30, cind reprezentantii PSD si-au consultat ceasul si au decretat ca sedinta s-a terminat.

Ponta, ratacit la PPRM

La un semn (al deputatului PSD Ioan Bivolaru), deputatii PSD au sarit ca arsi din banci si au disparut din plenul Camerei, spre stupefactia celorlalti. Victor Ponta s-a jucat si el un pic cu nervii deputatilor refuzind sa mai ocupe locul din prezidiu (ca secretar al Camerei). Desi s-a refugiat in bancile PPRM (ca sa lase gol spatiul PSD) liderul acestui grup, Augustin Bolcas, l-a dibuit si l-a somat sa revina la prezidiu.

"Sedinta nu se incheie cind vrea Ponta", a spus Bolcas. La scurt timp, Ponta s-a facut nevazut. In urma lui, deputatii ramasi in sala au sesizat Comisia de Disciplina cerind sanctionarea acestuia. Cum legea putea fi adoptata pe articole si in lipsa cvorumului, coalitia de guvernare a ramas sa voteze cu PPRM. Desi acestia din urma au respins constant textele din lege din motive constitutionale, ordonanta a fost adoptata pe articole in forma guvernului.
Pentru ca traseul sa fie complet, ordonanta trebuie adoptata integral intr-o sedinta ulterioara a Camerei Deputatilor. Intrebat daca atitudinea insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA nu a fost suficienta pentru ca PSD sa voteze pentru imbunatatirea declaratiilor de avere, Ponta si-a copiat seful de partid si a spus ca ceea ce a facut reprezentantul SUA incalca uzantele diplomatice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.