Cu program de guvernare pus pe hartie,candidati si aspirant la functia de premier validat, PSD si PC nu le-a mai ramas,sambata, la Congres, decat sa-si prezinte programul de guvernare pentru urmatorii patru ani.Din propunerile acestora nu lipsesc case, salarii, pensii marite si impozite mai mari pentru bogati.

Tonul l-a dat Mircea Geoana, care dupa ce a fost validat candidat al PSD pentru functia de premier, a prezentat pe larg seria de propuneri a partidului care tin de domeniul protectiei sociale, cu care partidul spera sa atraga voturile electoratului. El a vorbit despre introducerea tarifului social la energie, despre acordarea celei de-a treisprezecea pensii si stabilirea unui nivel minim garantat al acesteia, precum si despre includerea fostilor lucratori din Cooperativele Agricole de Productie sa fie inclusi in sistemul de pensii global al statului, incepand din anul 2010.

Varstnicii in firme, tinerii la tara

Un alt set de masuri ii vizeaza pe salariatii de peste 45 de ani care isi pot pierde mai usor locul de munca sau au dificulati in a-si gasi un altul. "Pentru ei, am pregatit un program inspirat de social-democratia germana, care consta in reduceri fiscale pentru firmele care pastreaza sau angajeaza salariati mai batrani de 45 de ani", a anuntat liderul PSD.

Firmelor li se promite o relaxare fiscala in cazul in care e implica in activitati de protectie sociala. Astfel, companiile care construiesc pe cheltuiala lor o cresa sau un teren de sport nu vor fi impozitate pentru aceasta activitate. Si intreprinderilor mici si mijlocii li s-a promis o scadere a nivelului impozitarii, dar si stoparea abuzurilor organelor de control financiar.

Tinerii vor fi incurajati sa se stabileasca la tara, liderul PSD anuntand ca programul guvernamental actual va fi imbunatatit prin cresterea primei de instalare de la 20.000 la 25.000 de euro. PSD vrea sa initieze si un parteneriat cu Biserica astfel incat clerul care se implica in activitati sociale sa fie asimilati lucratorilor sociali ai Ministerului Muncii.

Totodata, liderul PSD a anuntat sfarsitul cotei unice de impozitare. "Cred cu tarie ca trebuie sa diferentiem impozitul pe venit. Trebuie sa-l reducem la 10% pentru cei cu venituri modeste, sa-l pastram la 16% pentru cei cu venituri medii, iar cei cu venituri mari vor fi supraimpozitati. Cei hiperbogati trebuie sa plateasca pentru bogatia pe care au acumulat-o", a sustinut candidatul la functia de premier al PSD.

De toate pentru toti

Pe langa acestea, PSD promite cresterea salariului minim pana la 1.000 RON, dublarea pensiilor pentru agricultori, tarif social la consumul de energie electrica, TVA redus la alimente, 1.000 de noi crese si 1.000 de gradinite, pact national pentru sanatate, medicamente compensate si gratuite pentru toate persoanele cu venituri reduse, subventii pentru fiecare producator agricol, program national de irigatii si imbunatatiri funciare, program national de impaduriri, construirea a 1000 de km de autostrazi, modernizarea a 1.000 de km de cai ferate, apa si canalizare in toate localitatile.

"Vom construi 500.000 de mii de case cu 500 de euro metrul patrat", s-a angajat si liderul de la Constanta, primarul Radu Mazare. De altfel, el si toti candidatii judetului au venit accesorizati cu o casca de constructor si o lopata. "Noi vom construi", a promis Mazare. "Uniforma nu mi-o dau inca jos pentru ca n-am terminat razboiul cu jarlele de procurori ai lui Basescu, cu dulaii platiti din banii nostri sa se lupte cu adversarii politici", a mai spus Mazare, starnind aplauze.

Pentru cei 10.000 de pesedisti si conservatori s-a pregatit in afara de discursuri si un mic moment artistic. Surpriza pentru miile de delegati a fost Costel Busuioc, "Pavarotti al Romaniei", care a cantat nu "Vincero" ("Voi invinge"), aria care fusese anuntata de organizatori cu o zi inainte, ci o melodie cu mesaj mai putin mobilizator "Con te partiro" ("Voi pleca cu tine").


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.