In fiecare partid important exista acele persoane pe care liderii celorlalte grupari politice nu le inghit si pe care le invoca drept piedica atunci cand negociaza aliante. Fara acesti indezirabili, vesnicele crize politice ar avea rezolvare intr-o guvernare eficienta.

Peste o luna incepe campania electorala si peste doua luni vor avea loc alegerile. Sondajele arata ca nici unul dintre partide nu ar strange voturile necesare pentru a forma singur guvernul, asa ca, de multa vreme, au inceput negocierile - mai mult sau mai putin transparente - pentru inchegarea unei formule de guvernare. Discutiile se poarta in triunghiul PD-L, PSD, PNL, cu UDMR pe post de joker, ca de obicei.

Odata cu negocierile au inceput sa curga si declaratiile despre conditiile puse de fiecare partid in parte. Din afirmatiile liderilor celor trei partide rezulta o lista de indezirabili pentru o guvernare armonioasa.

Mai precis, fiecare dintre partide pune drept conditii, pentru a accepta incheierea unei aliante cu un alt partid, eliminarea unuia sau a mai multor personaje din celalalt partid.

In varianta unei aliante de guvernare, incheiata intre fostii aliati PNL si PD-L, ar trebui sa dispara cei mai multi dintre liderii din ambele tabere. Liberalii declara ca s-ar aseza la masa pentru o noua guvernare alaturi de fostii parteneri democrati, dar numai daca PD-L s-ar delimita de Basescu si ar renunta la Stolojan si Emil Boc.

Mai multi lideri PNL, printre care Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Norica Nicolai, au sustinut ca o alianta postelectorala cu PD-L ar fi imposibila din cauza apropierii acestui partid de Traian Basescu, invocand faptul ca liberalii nu-l mai pot sustine pe acesta pentru un nou mandat de presedinte, in 2009. In PNL exista si o aripa mai dispusa la compromisuri, care ar accepta sa se aseze din nou la masa cu Traian Basescu, dar nu accepta sub nici o forma prezenta intr-o viitoare guvernare comuna a lui Theodor Stolojan si a lui Emil Boc.

Lista indezirabililor merge si catre nivelul 2 al partidelor, fiecare identificand dusmani personali in tabara cealalta - de exemplu, Bogdan Olteanu n-ar dori ca intr-o guvernare comuna PNL - PD-L sa o vada pe Elena Udrea, iar Elena Udrea nu ar dori, pe baza de reciprocitate, sa-i vada la aceeasi masa pe Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.