Insarcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas L. Delare, i-a adresat o scrisoare oficiala presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, in care isi exprima dezamagirea fata de modificarile operate de senatori la legea pentru declararea averilor.

"Sintem profund dezamagiti de actiunile Senatului in aceasta problema", mentioneaza in scrisoare Delare.

Delare ii cere lui Nastase sa intervina pentru ca, dupa ce legea va intra in dezbaterea Camerei pe care o conduce, situatia de la Senat sa nu se mai repete, iar deputatii sa voteze pentru "adoptarea unei legislatii puternice".

Cu votul PSD si PPRM, Senatul eliminase din formularele de avere valoarea estimativa a actiunilor, bijuteriilor si obiectelor de arta. Tot Senatul a fost cel care a eliminat necesitatea declararii veniturilor copiilor aflati in intretinere.

Fostul prim-ministru i-a raspuns diplomatului american in cunoscutul sau stil mistocaresc: "Ramine o problema de principiu daca un insarcinat cu afaceri de la Ambasada Romaniei la Washington se poate adresa astfel presedintelui Congresului".

Thomas Delare, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, i-a scris presedintelui Camerei Deputatilor ca e "profund dezamagit" de votul din Senat, unde PSD si PPRM au mutilat noile declaratii de avere
In premiera, un oficial al Ambasadei SUA ia atitudine in numele institutiei fata de votul dat unei legi de catre Parlamentul Romaniei. Insarcinatul cu afaceri, Thomas L. Delare, din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, i-a adresat o scriosare oficiala presedintelui Camerei, Adrian Nastase, in care isi exprima dezamagirea fata de modificarile operate de senatori la legea pentru declararea averilor si ii cere acestuia interventia pentru "adoptarea unei legislatii puternice".

Scrisoarea a fost adresata pe 29 aprilie, dupa votul din Senat si inainte de indreptarea modificarilor de catre Camera Deputatilor. Ea a devenit publica abia ieri, dupa ce Adrian Nastase a inminat-o Biroului Permanent. Thomas L. Delare tine locul ambasadorului pina la desemnarea de catre SUA a unui inlocuitor pentru J. D. Crouch. "Ma adresez dumneavoastra ca presedinte al Camerei Dreputatilor pentru a anticipa votul pe care aceasta institutie il va da in viitorul apropiat proiectului de lege privind modificarea cerintelor din declaratiile de avere si interese ale oficialilor guvernamentali", incepe scrisoarea oficialului american.

Dupa ce trece in revista amendamentele adoptate recent de Senat, insarcinatul cu afaceri afirma: "Sintem profund dezamagiti de actiunile Senatului in aceasta problema". Pe de alta parte, oficialul american enumera lungile discutii pe care Ambasada SUA le-a avut cu guvernul PSD. "Sint sigur ca aceasta (n.r. - dezamagirea) nu este o surpriza, avind in vedere seria lunga a discutiilor dintre Ambasada Statelor Unite si Guvernul Romaniei referitoare la subiectul luptei impotriva coruptiei in guvern, precum si discutiile personale pe care le-ati purtat cu ambasadorii Crouch si Guest pe marginea acestui subiect", mentioneaza in scrisoare Delare, care indirect il incrimineaza si pe Adrian Nastase, ca fost premier. Acum insa acesta se afla in pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar oficialul american ii solicita sa isi asume "un rol conducator in aceasta chestiune, pentru a asigura adoptarea unei legislatii puternice privind declararea averii si conflictului de interese".

"Votarea unei asemenea legislatii ar trebui sa-si propuna indeplinirea conditiilor cerute de Uniunea Europeana pentru ca Romania sa se alinieze la capitolul Justitie si Afaceri Interne din acquis", mai scrie oficialul american. "Pot, de asemenea, sa va asigur ca comunitatea investitorilor straini, inclusiv companiile americane, isi indreapta privirea spre Romania ca posibila locatie pentru investitiile lor, si ca ar saluta o asemenea legislatie ca pe un semn al seriozitatii Romaniei, in vederea instituirii unui climat de afaceri ospitalier", isi incheie scrisoarea insarcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei Statelor Unite.

Una au vorbit si alta au votat

Cu toate ca Adrian Nastase aflase deja de solicitarea SUA, reprezentantii PSD din Comisia juridica a Camerei Deputatilor au votat saptamina trecuta (miercuri, 4 mai) impotriva noilor modificari la legea privind declaratiile de avere.

Ei ar fi dorit mentinerea amendamentelor adoptate la Senat care mutilau, practic, proiectul guvernului. Senatul eliminase din formularele de avere valoarea estimativa a actiunilor, bijuteriilor si obiectelor de arta. Tot Senatul a fost cel care a eliminat necesitatea declararii veniturilor copiilor aflati in intretinere. Cu toata opozitia PSD, deputatii din Comisia juridica au reusit, saptamina trecuta, sa adopte varianta guvernului si nu pe cea a Senatului.

Presedintelui Camerei ii arde de glumite

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a fost provocat ieri de liderul grupului PPRM, Augustin Bolcas, sa-si spuna parerea fata de scrisoarea oficialului SUA. Reprezentantul PPRM a luat cuvintul de la tribuna parlamentului pentru a incrimina Ambasada SUA pentru "incalcarea uzantelor diplomatice". "Ramine o problema de principiu daca un insarcinat cu afaceri de la Ambasada Romaniei la Washington se poate adresa astfel presedintelui Congresului", a reactionat Nastase.

El s-a straduit apoi sa dreaga busuiocul spunind ca, "pe fond insa, este o chestiune la care s-a angajat guvernul PSD, iar acum discutiile se poarta doar pe o anexa la declaratiile de avere". "Orice discutie este insa acum tardiva, ramine ca membrii Camerei Deputatilor sa se pronunte indiferent de scrisoare", a mai spus Nastase, in ciuda faptului ca oficialul SUA ii cerea sa se implice personal in rectificarea proiectului privind declaratiile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.