Tribunalul Bucuresti a decis sa anuleze, din cauza ca nu a fost timbrat, apelul facut de "Tricolorul" impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 5, care hotarase ca ziarul sa publice sentinta din procesul Elenei Basescu impotriva "Cancan" si editurii Speranta, potrivit NewsIn.
Decizia este definitiva, dar nu irevocabila, pentru ca "Tricolorul" poate face recurs in termen de 15 zile. Editura Speranta este cea care editeaza ziarul "Tricolorul".

In motivarea deciziei judecatorilor din 20 iunie, prin care Elena Basescu a castigat procesul cu "Tricolorul", se arata ca acesteia i s-au incalcat drepturile la onoare si reputatie prin publicarea articolului "Ultima ora" in ziarul "Tricolorul", textul continand "o judecata de valoare a autorului articolului". "Astfel, instanta apreciaza ca afirmarea faptului ca reclamanta (n.r. Elena Basescu) ar consuma stupefiante in cantitati excesive (<<Juna Basescu, practic, a ajuns dependenta de droguri, nu mai poate nici sa mearga normal la o prezentare de moda>>) reprezinta fara indoiala o declaratie factuala", arata instanta.
Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 mai sustin ca daunele morale in valoare de 1 leu cerute de Elena Basescu reprezentau o "reparatie nepatrimoniala a prejudiciului" suferit de fiica presedintelui dupa aparitia articolului in ziarul "Tricolorul", cerere pe care instanta a inlocuit-o cu obligarea ziarului Tricolorul la publicarea hotararii din acest dosar.

"Instanta apreciaza ca prin admiterea capatului de cerere avand obiect publicarea pe cheltuiala paratei (n.r. ziarul "Tricolorul") a considerentelor si dispozitivul prezentei prezentei hotarari in ziarul <<Tricolorul>> se va repara in natura in integralitatea sa prejudiciul cauzat reclamantului (n.r. Elena Basescu), astfel incat restul pretentiilor nu isi mai gasesc justificarea", arata magistratii in motivarea sentintei.

Potrivit aceluiasi document, judecatorii au considerat ca admiterea cererii in care Elena Basescu solicita publicarea hotararii din acest dosar in trei ziare cu tiraj national ar depasi prejudiciul si ca ea s-a raportat numai la prejudiciul creat de publicatiile "Cancan" si "Tricolorul".

In acelasi timp, magistratii au respins actiunea Elenei Basescu impotriva publicatiei "Cancan", pe motiv ca autorul articolului, Bogdan Tiberiu Iacob, doar a informat opinia publica despre o noua acuzatie lansata de un ziar la adresa fiicei presedintelui. "Instanta considera ca Bogdan Tiberiu Iacob a incercat sa contrabalanseze gravitatea textului (...), pentru acestea instanta considera ca fapta imputata lui Bogdan Tiberiu Iacob are caracter licit, nefiind apta a atrage raspunderea civila delictuala”, se arata in motivarea magistratilor.

Intre timp, ziarul "Tricolorul", reprezentat in instanta de SC Editura Speranta SRL, a contestat la Tribunalul Bucuresti decizia Judecatoriei Sectorului 5 prin care acesta a fost obligat sa publice sentinta din procesul cu Elena Basescu. Tribunalul Bucuresti a fixat primul termen pentru judecarea apelului formulat de "Tricolorul" pentru data de 10 septembrie.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au obligat, pe 20 iunie, ziarul "Tricolorul" sa publice sentinta in procesul intentat de fiica cea mica a presedintelui Romaniei, dupa ce jurnalistii publicasera un articol potrivit caruia Elena Basescu ar fi consumat droguri. In acelasi timp, instanta a respins restul pretentiilor fiicei presedintelui, respectiv daune morale de 1 leu fata de Editura Speranta SRL, si, totodata, si cererea de chemare in judecata formulata de Elena Basescu in cazul Cancan Media SRL si al lui Bogdan Tiberiu Iacob.

Elena Basescu a dat in judecata, la inceputul acestui an, atat ziarul "Cancan", cat si cotidianul "Tricolorul", de unde a fost preluata initial informatia potrivit careia fiica presedintelui ar fi consumat droguri. In cazul ziarului "Tricolorul", judecatorii au disjuns acuzatiile, pentru ca nu a fost identificat autorul articolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.