Accesarea fondurilor UE este o oportunitate pentru dezvoltarea Ungariei si Romaniei, iar folosirea eficienta a banilor europeni poate fi realizata numai prin cooperarea celor doua guverne si prin accelerarea demersurilor facute de Romania in acest sens, a declarat marti ministrul ungar de externe.
Accesarea fondurilor UE este o oportunitate pentru dezvoltarea Ungariei si Romaniei, iar folosirea eficienta a banilor europeni poate fi realizata numai prin cooperarea celor doua guverne si prin accelerarea demersurilor facute de Romania in acest sens, a declarat marti ministrul ungar de externe.
Kingá Göncz, sefa diplomatiei ungare, a accentuat in timpul vizitei sale in Romania importanta accesarii comune si cat mai rapide a fondurilor UE. "Accesarea fondurilor UE reprezinta o oportunitate pentru dezvoltarea accelerata a ambelor tari. Folosirea acestor fonduri va fi posibila numai daca cele doua guverne colaboreaza eficient si daca exista un un angajament ferm de ambele parti. Am constatat realizarea multor pasi concreti in acest sens, dar este necesara accelerarea acestor demersuri", a declarat ministrul ungar.

Kingá Göncz a fost primita marti de ministrul de externe roman, Lazar Comanescu, si a participat si la sedinta de Guvern. Ea a evocat un moment special la care a asistat in Romania, "noaptea fantastica" de la 1 ianuarie 2007, cand tara noastra a intrat in UE.

"A fost un moment deosebit si pentru Ungaria - atunci ni s-au confirmat asteptarile legate de faptul ca aderarea la Uniune va consolida si dezvoltarea relatiilor bilaterale", a subliniat ministrul ungar.
In ceea ce priveste rolul minoritatilor maghiare din Romania si romane din Ungaria, ambii ministri au fost de acord ca acestea reprezinta "adevarate punti intre cele doua tari, actori de prima importanta in dezvoltarea relatiilor bilaterale".

In acest context, Kingá Göncz a subliniat "rolul deosebit al UDMR, mai ales din perspectiva faptului ca partidul este si factor guvernamental".

"UDMR-ul, ca reprezentant al comunitatii maghiare, nu este important numai din perspectiva relatiilor bilaterale, ci si din prespectiva relatiilor cu UE", a spus Göncz, care urma sa aiba dupa-amiaza o intrevedere la Palatul Parlamentului si cu reprezentanti ai grupului parlamentar al UDMR.

Lazar Comanescu a atras atentia asupra obiectivului principal al vizitei lui Göncz in Romania. "Intalnirea noastra premerge cea de a patra reuniune comuna a Guverunului roman si ungar. Am discutat despre principalele teme pe care ar trebui sa se axeze aceasta reuniune si anume colaborarea in domeniul infrastructurii, politica agricola comuna, politica de mediu si politica energetica".

Ministrul roman a accentuat faptul ca unul din cele mai importante obiective ale Romaniei este aderarea la spatiul Schengen in primul semestru al anului 2011, atunci cand presedintia UE va fi detinuta de Ungaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.