Cei care au facut acest anunt sunt Bogdan Niculescu Duvaz de la PSD si Dragos Dumitriu de la PC. Reprezentantii PSD si PC au spus ca deputatii lor nu vor vota si vor parasi sala. Cei doi au catalogat motiunea PD-L drept un text superficial si cu scop electoral. Duvaz a sustinut chiar ca PD-L este partidul care a cerut trecerea CET-urilor catre autoritatile locale, iar acum critica acest lucru. El a mai spus ca la dezbaterea din Camera nu s-a discutat despre subventia la cetatean, ci despre cea care ajunge tot la agentul termic. "Va anunt cu tot dragul ca lasam toata libertatea tinerei aliante care se contureaza intre PD-L si PRM, sa voteze cum doresc, noi nu participam", a conchis Duvaz.

In textul motiunii, PD-L cere Guvernului majorarea ajutorului de incalzire acordat populatiei, sustinand ca ministrii democrati din Cabinetul Tariceanu I au impus masuri care au condus, in perioada 2006-2007, la scaderea cu 5% a restantierilor la intretinere.

Semnatarii motiunii simple depuse de PD-L la Camera Deputatilor solicita Guvernului corelarea majorarii cuantumului ajutorului de incalzire, odata cu cresterea costului combustibilului primar. Democrat-liberalii sustin ca Executivul incalca articolul 47 din Constitutia Romaniei referitor la nivelul de trai, iar prin efectele pe care le va avea criza din serviciul public de alimentare cu energie termica este posibil sa se incalce si articolele 34 si 35 privind ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu sanatos.

Democrat-liberalii mai cer achitarea de urgenta catre administratiile locale a sumelor restante din cota de 45% stabilita de lege si implementarea ordonantei promovate de democrati in Cabinetul Tariceanu I. De asemenea, se solicita racordarea directa a centralelor de termoficare la reteau TRANS-GAZ si plata redeventei de concesionare a serviciilor de distributie a gazelor catre autoritatile locale pentru ca acestea sa poata sa isi acopere cota de minimum 10% subventie pentru caldura acordata populatiei.

Potrivit Regulamentului Camerei, motiunea se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti. In cazul in care o motiune simpla este aprobata, hotararea Camerei se va trimite Guvernului, care va tine cont de pozitia exprimata in cuprinsul respectivei motiuni.