Un raport preliminar constata diferente mari intre cadrul legal si modul de actiune al MJ, dar oamenii lui Saguna se feresc sa indice vinovati
Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu a incalcat legea pentru a pune mina pe un credit extern de 34 de milioane de euro, destinat renovarii Palatului de Justitie. Acest lucru rezulta dintr-un raport preliminar al Curtii de Conturi care a intrat si in posesia "Evenimentului zilei". Mai mult, raportul pune problema legalitatii in care au fost cheltuiti 13 milioane de euro. Toate semnele de intrebare si abuzurile sesizate de controlorii Curtii de Conturi duc la concluzia ca in afacerea "Palatul de Justitie" cheltuielile au fost "umflate" nejustificat de cei care au intocmit contractul, ajungindu-se astfel la fabuloasa suma de 34 de milioane de euro.
La derularea intregii "afaceri", fostul ministru a fost ajutat atit de colegii sai din guvernul PSD, cit si de o pleiada de subalterni cu functii de conducere in Ministerul Justitiei.

Controlorii Curtii de Conturi au stabilit ca, in toamna anului 2002, Rodica Stanoiu a cerut un credit extern de 34 de milioane de euro pentru renovarea Palatului de Justitie.

Documentatia tehnica pentru obtinerea creditului ar fi trebuit sa fie dezbatuta si aprobata de guvern. Fostul ministru al justitiei si colegii sai din cabinetul Nastase nu s-au mai cramponat insa de acest "mic amanunt", ignorind prevederile articolului 22 din Legea finantelor publice. Astfel, creditul a fost contractat in baza unei hotariri de guvern, aprobata de Adrian Nastase si contrasemnata de Rodica Stanoiu si Mihai Tanasescu, fostul ministru al finantelor.

Hotarirea a avut la baza numai o nota parafata de ministrul justitiei si avizata favorabil de Mihai Tanasescu si Miron Mitrea, la acea data ministru al lucrarilor publice, transporturilor si locuintei. Din acelasi raport al Curtii de Conturi mai rezulta ca, atunci cind au avizat nota semnata de Rodica Stanoiu, Tanasescu si Mitrea, acestia fie nu cunosteau legea, fie au ignorat-o.
Si asta pentru ca din documentul respectiv reiesea ca MJ a majorat nejustificat valoarea creditului extern, cu peste sapte milioane de euro. Potrivit legii, aceasta nu ar fi trebuit sa depaseasca 26,582 milioane de euro, suma la care a fost estimata, in prima faza, investitia.

"Prin nota de fundamentare a hotaririi de guvern, trebuia sa se aiba in vedere faptul ca din creditul extern se finanta numai investitia de baza (adica 26.582.142 euro), celelalte cheltuieli (respectiv 7.060.715 euro) reprezentind componenta locala, acoperita de la bugetul de stat", se arata in raport.
Presedintele Curtii de Conturi nu comenteaza

Contactat de "Evenimentul zilei", presedintele Curtii de Conturi, Dan Drossu Saguna, a refuzat sa comenteze datele pe care le contine documentul intocmit de subalternii sai, pe motiv ca acesta nu a fost inca facut public. El a precizat ca este vorba despre un raport intermediar, forma finala a acestuia urmind sa fie facuta publica probabil saptamina aceasta.

Curtea de Conturi, la mina PSD

Celebrele stenograme ale PSD demonstreaza ca institutia Curtii de Conturi era controlata de liderii politici de atunci. Florin Georgescu, fost ministru al finantelor, vorbea si el in aceiasi termeni: "Dosarul ala nu va mai ramine la Curtea de Conturi, unde mai dadeam si eu telefoane sa se inchida cum trebuie". Nicolae Vacaroiu punea cireasa pe tort: "Haideti sa mai scoatem vreo trei-patru (n.r. - dosare), le mai dam in cap la penelisti, la pedisti".

Valoarea proiectului a sarit de 34 de milioane de euro

Potrivit documentului, valoarea totala a platilor efectuate din creditul extern pentru renovarea cladirii se ridica la aproape 28 de milioane de euro.
La toata aceasta suma se adauga, dupa cum se arata in acelasi raport, plati din bugetul de stat, 127,3 miliarde de lei (adica 3,5 milioane de euro), bani cheltuiti pentru plata proiectantului, a dirigentului de santier si a unor studii sau a TVA. Tot de la bugetul de stat s-au platit, apoi, inca 740.000 de euro, reprezentind comisioane de angajament, dobinzi si "opinia juridica".

"Aceste plati majoreaza valoarea lucrarilor de consolidare, reparatii capitale si restaurare a Palatului de Justitie Bucuresti, in final valoarea proiectului depasind suma de 34 de milioane de euro", se arata in raportul intocmit de controlorii fiscali.

Raportul preliminar al Curtii de Conturi se rezuma doar la a constata diferentele dintre prevederile legale si modul de actiune a Ministerului Justitiei, insa nu lanseaza acuzatii si nici nu propune solutii. Poate ca solutiile vor fi propuse de forma finala a raportului care va indica, probabil, si eventualele vinovatii in acest caz.

Stanoiu a atribuit contractul fara licitatie

In 2003, ministrul Rodica Stanoiu a incheiat un contract de executie a lucrarilor de renovare a Palatului de Justitie cu asociatia franceza Bouygues Batiment - SC ACMS SA. Modul in care a fost atribuit contractul ridica semne de intrebare. Potrivit raportului Curtii de Conturi, procedura de atribuire ar fi trebuit suspendata dupa ce mai multe firme participante la licitatia cistigata de asociatia franceza au depus contestatii la Ministerul Justitiei. Contestatiile au fost insa respinse de aceasta institutie. Controlorii Curtii de Conturi au cerut reprezentantilor MJ explicatii legate de aceasta decizie.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, "explicatiile primite prezinta imprejurarile care au permis incalcarea legii cu privire la suspendarea procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica". Ne intrebam insa daca exista imprejurari care ar putea permite incalcarea prevederilor legale.

Chiar si licitatia cistigata de firma franceza a ridicat multe semne de intrebare. Acest fapt ar putea fi intarit si de incercarea guvernantilor de a ascunde valoarea contractului incheiat cu Bouygues B‰timent. Astfel, raportul Curtii de Conturi arata ca, desi erau obligati de lege sa publice in Monitorul Oficial suma precizata in contract, reprezentantii MJ nu au facut acest lucru.

Mai mult, desi valoarea contractului nu depasea 15,6 milioane de euro, totusi creditul extern contractat de guvern s-a derulat pentru 34 de milioane de euro. "Ca urmare, controlul Curtii de Conturi constata ca nu se justifica contractarea de imprumuturi externe de catre Ministerul Justitiei si nici emiterea garantiilor de stat de catre Ministerul Finantelor Publice la nivelul de 34 de milioane de euro", se precizeaza in raportul intocmit de controlorii fiscali.

La finele anului 2004, valoarea contractului incheiat initial cu societatea franceza a ajuns la 28,87 milioane de euro. Adica, cu 84a mai mult decit se prevazuse. Potrivit aceluiasi raport, "valoarea estimata a noului contract nu trebuie sa depaseasca 50a din valoarea actualizata a contractului de servicii, respectiv de lucrari, atribuit initial.

Controlul Curtii de Conturi constata ca achizitorul (n.r. - Ministerul Justitiei) a creat cadrul pentru majorarea valorii contractului prin includerea unor elemente suplimentare lucrarilor adjudecate prin licitatie, fara a cuantifica valoarea acestora", se arata in raport.

In ciuda calitatii de magistrat, ex-ministrul Stanoiu si-a dat girul pentru "ingrasarea" valorii contractului, ceea ce ridica semne de intrebare asupra legalitatii suplimentarii bugetului convenit initial. Oficialii Ministerului Justitiei au justificat aceasta prin "cheltuieli diverse si neprevazute, precum si cheltuieli pentru efectuarea unui studiu extins de diagnostic si tratament biologic, a documentatiilor de executie complete si a lucrarilor de reabilitare a elementelor de constructii, arhitectura, instalatii si mobilier atacate biologic".

Tariceanu: Guvernul va anula contractele incheiate fara respectarea normelor

Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor incheiate de fostul cabinet fara respectarea normelor in vigoare si organizarea unor proceduri transparente de realizare a lucrarilor, conform regulilor europene, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o emisiune a PRO TV, citat de Mediafax. "Cu tot regretul, pentru ca se va produce o intirziere, va trebui in final, mai mult ca sigur, sa luam decizia anularii acestor contracte si organizarii unor proceduri transparente, conform normelor europene", a spus primul-ministru, fara a da exemple concrete in acest sens.

Bilant contabil care incalca legea

Potrivit aceluiasi raport al Curtii de Conturi, evidenta contabila intocmita, pina la sfirsitul anului trecut, de subordonatii ex-ministrului Stanoiu, incalca atit Legea contabilitatii, cit si un ordin al ministrului finantelor pentru aprobarea normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului.

"Inventarul intocmit nu contine descrierea amanuntita a stadiului in care se afla fiecare obiect de deviz". Mai mult, "exprimarea valorica in euro a lucrarilor contravine prevederilor Legii contabilitatii (...) si pune sub semnul intrebarii atit rezultatele inventarierii, cit si valorificarea acestora, avind ca implicatie denaturarea datelor inscrise in bilantul contabil", se mentioneaza in raportul Curtii de Conturi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.