PD-L solicita ferm introducerea urgenta pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a unui proiect vizand modificarea legii pensiilor din perspectiva grupelor de munca, sustinand ca ordonanta adoptata de guvern in acest sens introduce noi inegalitati.
“Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern din 24 august privind modificarea Legii pensiilor in legatura cu grupele de munca nu reprezinta decat praf in ochii electoratului si o adevarata bataie de joc la adresa celor peste 1.800.000 de posibili beneficiari”, potrivit vicepresedintelui PD-L , Gheorghe Barbu. El a comentat ca ordonanta a fost aprobata in mare graba deoarece la Camera Deputatilor se afla in faza de a fi aprobat un proiect al PD-L pe acelasi subiect, initiat in luna octombrie 2007.

Democrat-liberalul a explicat ca, potrivit ordonantei adoptate de guvern, se acorda puncte numai pentru jumatate din anii de munca in grupa I si numai pentru un sfert din anii de munca in grupa II, in timp ce, potrivit propunerii democrat-liberalilor, se majoreaza numarul efectiv de puncte realizat de fiecare persoana in grupa I cu 50% si in grupa II cu 25% pentru fiecare an muncit in grupa respectiva.

"In aceste conditii, trambitata eliminare a tuturor inechitatilor din sistemul public de pensii nu se realizeaza ci, din contra, se introduc alte inechitati precum si un egalitarism care, in ceea ce priveste pensiile, nu a fost aplicat nici de legislatia comunista, in care, la calculul pensiilor celor cu grupa I si II de munca se lua in calcul un anumit procent aplicat transei de salarii in care erau incadrati beneficiarii", a mai spus Barbu. Astfel, liderul cere introducerea urgenta pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a proiectului initiat de PD-L, astfel incat sa poata deveni viabil si Casa Nationala de Pensii sa poata face calculele necesare astfel incat legea modificata sa intre in vigoare cat mai repede posibil.

Potrivit NewsIn, pensionarii care au desfasurat activitati incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor, respectiv 0,50 puncte pentru grupa I si 0,25 puncte pentru grupa a II-a, a decis pe 27 august Guvernul.

Premierul Tariceanu a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, ca Executivul a adoptat un act normativ prin care vor fi inlaturate inechitatile dintre pensionarii care, anterior datei de 1 aprilie 2001, au desfasurat activitati in grupa I si a II - a de munca.

In aceste categorii intra persoanele care au lucrat in domenii precum siderurgia, mineritul sau in mediu radioactiv.

Seful Executivului a precizat ca pensionarii care se incadreaza in aceasta categorie vor primi o majorare a punctului de pensie in functie de grupa in care au lucrat, respectiv 0,5% din punctul de pensie pentru grupa I de munca si 0,25% pentru grupa a II-a de munca, pentru fiecare an lucrat in grupa respectiva.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Muncii, numarul beneficiarilor se ridica la 1,7 milioane de persoane, iar efortul financiar este estimat, numai in 2008, la aproximativ 8,6 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.