Presedintele Basescu le-a spus membrilor corpului diplomatic roman ca prioritatile fundamentale ale Romaniei raman NATO si UE, seful statului acuzand "incompetenta" autoritatilor de la Bucuresti in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene alocate infrastructurii, relateaza NewsIn.
Presedintele Traian Basescu le-a spus diplomatilor romani ca, in momentul de fata nu este "nimic nou sub soare in politica externa romaneasca", directiile principale stabilite la inceputul ultimilor ani ramanand valabile, si ca singurul cuvant de ordine in actiunile diplomatice ramane "consecventa", pentru ca Romania sa ajunga la o deplina credibilitate. Basescu a remarcat ca Romania se bucura de din ce in ce mai multa credibilitate si predictibilitate, iar acest lucru este "cel mai mare castig al ultimilor ani".

"NATO si UE raman prioritatile noastre fundamentale; prin prezenta NATO ne asiguram securitatea, pentru ca nu putem vorbi de dezvoltare fara securitate, iar prin prezenta noastra in UE vorbim in primul rand despre intregrarea intr-un sistem economic performant care incepe sa dea rezultate si in viata de zi cu zi a romanilor", a spus seful statului.

"Ramane o mare problema, am intrat la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europena si nu am reusit sa tragem niciun euro destinat constructiei de autostrazi. Se termina anul 2008 fara sa fi lansat niciun program de constructii de autostrazi, ceea ce ridica o mare problema, care nu este a Bruxelles-ului, ci a Romaniei", le-a spus Basescu diplomatilor romani. "Sigur, este un aspect ce tine pur si simplu de Romania, de in competenta, altfel spus", a conchis seful statului.Basescu a precizat ca Romania are un obiectiv in a-si consolida, in cadrul NATO, relatiile bilaterale cu Statele Unite, iar in cadrul relatiei cu Uniunea Europeana, Romania trebuie sa se preocupe de absorbtia fondurilor, din cele 5,5 miliarde de euro alocate de UE pentru infrastructura tarii noastre nefiind accesat "niciun euro", nici la ora aceasta nefiind niciun test de fezabilitate realizat si niciun caiet de sarcini gata de a fi scos la vanzare.

"Merg bine proiectele de mediu, ceea ce este incurajator, dar accentul trebuie sa se indrepte pe infrastructura, este un aspect ce tine pur si simplu de Romania si va trebui sa derulam un efort care sa ajute recuperarea programelor de constructie autostrazi si modernizare a cailor ferate din bani comunitari",a aratat Basescu.

In ceea ce priveste SUA, Basescu a apreciat "parteneriatul special pe care il avem cu Statele Unite, care a depasit faza de parteneriat politic si militar si a care devenit in ultima perioada un puternic parteneriat economic". Seful statului a precizat ca ramane prioritara consolidarea relatiilor bilaterale cu China, iar parteneriatul strategic cu Coreea de Sud, India, si Japonia raman prioritati de politica externa care nu au ca scop doar parteneriatul politic ci si parteneriatul economic.

Pe de alta parte, Basescu a spus ca, in ceea ce priveste Rusia ramane un efort al Romaniei ca, in relatia bilaterala sa existe o "pragmatizare si, pe cat posibil chiar o depolitizare a ei si sa ramanem in zonele de interes". "Regional, Rusia este un jucator extrem de important si din punctul asta de vedere dam egala atentie relatiei cu Turcia, un alt actor regional extrem de important", a declarat seful statului, care a cerut tuturor diplomatilor sa adopte, fara echivoc, o pozitie de sustinere fata de intergrarea Turciei in UE, atunci cand aceasta va indeplini criteriile stabilite de Uniune.

"Regional, avem cele doua zone de interes maxim: Balcanii de Vest si Marea Neagra. In ceea ce priveste Balcanii de Vest si eforturile noastre au contribuit la upgradarea relatiilor noastre intre statele din Balcanii de Vest cu NATO, toate fiind in acest moment la stadiul de dialog intensificat", a spus Basescu, adaugand ca Serbia a primit constant si va primi in continuare sprijinul Romaniei pentru a ajunge din urma celelalte tari din regiune in ceea ce priveste relatiile cu NATO.

Basescu le-a vorbit diplomatilor si de situatia de la Marea Neagra, care confirma previziunile Romaniei cu privire la situatia conflictelor inghetate si a precizat ca analizele facute in urma turneului in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia au dus la concluzia ca atat Romania cat si structurile din care face parte trebuie sa dea evenimentelor din Caucaz si regiunii in ansamblul ei, o atentie sporita, "macar post-eveniment, daca nu a existat capacitatea de a preveni". Basescu si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea repetarii conflictului georgian in Transnistria, motiv pentru care a acordat o atentie deosebita evenimentelor din Caucaz.

Presedintele a aratat ca proiectele alternative de energie raman realizabile si in conditiile situatiei din Georgia, iar in acest context este de maxima importanta relatia cu Azerbaidjanul, care, alaturi de statul georgian, reprezinta o punte intre Marea Caspica si zona Marii Negre. Basescu a subliniat importanta faptului ca Azerbaidjan sa aiba in continuare o pozitie deschisa fata de aceste proiecte energetice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.