"Veti fi informati", le-a raspuns Iliescu jurnalistilor care il intrebau despre data si convocareaa congresului extraordinar. Intrucat acestia insistau, presedintele de onoare le-a replicat: "Hai, mai, lasati-ma in pace!".

De altfel, potrivit unor surse, Iliescu s-a opus in sedinta BPN ca la congresul respesctiv sa fie nominalizat candidatul formatiunii pentru functia de premier. Iliescu a propus in schimb organizarea unui congres avand ca tema mai generala pregatirea pentru alegeri si lansarea candidatilor, iar propunerea pentru functia de premier sa fie un simplu moment de campanie, intr-o "adunare populara".

Reticenta lui Iliescu i-a facut sa riposteze pe unii membrii ai BPN, mai spun aceleasi surse, printre acestia numarandu-se Miron Mitrea si Aura Vasile. Mitrea a sarit in apararea lui Geoana, spunand ca acesta are legitimitate pentru a fi validat drept propunere de premier si ca un congres poate consolida aceasta legitimitate. Mitrea, Aura Vasile si altii care au luat cuvantul au incercat sa-l convinga apoi pe Iliescu de faptul ca neconvocarea unui congres care a fost anuntat deja in teritoriu de presedintele partidului ar da prost pentru ca ar crea suspiciuni si ar acredita ideea ca pesedistii sunt din nou divizati. La final, Iliescu a votat si el ca si colegii sai pentru convocarea pe 27 septembrie a congresului extraordinar.