Daca secretarul general al PSD este cunoscut de vecinii sai din Austria drept un important om de afaceri, pedelistul Boureanu cumpara si vinde apartamente in inima New Yorkului.

Miron Mitrea, Aristide Roibu, Mihai Tanasescu si Rodica Nassar de la PSD, Cristian Boureanu, Cristian Ilie si Radu Berceanu de la PD-L, Anca Petrescu si Eugen Mihaescu de la PRM si Viorel Duca de la PNL au in comun cel putin doua lucruri: sunt parlamentari si sunt proprietarii unor case aflate in strainatate. Cu credite imobiliare sau direct cu bani gheata, cei zece parlamentari si-au cumparat apartamente si vile de lux in capitale din lumea larga, precum Parisul si Washingtonul, sau in statiuni turistice de la poalele Alpilor. Cei mai cu dare de mana si-au investit banii in Manhattan, cel mai cosmopolit cartier din New York.

Cotidianul a prezentat in ziarul de vineri proprietatile din Palma de Mallorca (Spania) si din Bad Voslau (Austria) ale lui Radu Berceanu, respectiv Viorel Duca. Astazi urmeaza povestile imobiliare de peste hotare ale celorlalti parlamentari care au ales sa-si investeasca banii in strainatate.

  • Fostul ministru al Transporturilor din guvernul Adrian Nastase, Miron Mitrea, a ales aerul curat al Alpilor din Seefeld, Austria, pentru a-si cumpara o casuta de vacanta. Una deloc ieftina, potrivit declaratiei de avere a viitorului fost deputat PSD. Avand 160 de metri patrati, imobilul a costat 450.000 de euro.
Valoarea actuala este insa mult mai mare. Anunturile imobiliare arata ca proprietatile de acest gen se vand la preturi cuprinse intre 500.000 si 850.000 de euro. Deputatul a explicat ca motivul pentru care a ales Austria e foarte simplu. "Familia mea e din Austria, are descendenti foarte in urma. Din pacate, nu ma duc acolo atat de des pe cat as vrea. E intr-un sat, nu intr-un oras", a spus Mitrea.
Seefeld este insa departe de a fi catalogat un simplu sat din Austria. Flancata de crestele mereu inzapezite ale Alpilor, localitatea este o statiune recunoscuta la nivel international pentru partiile de schi, aici fiind organizate Jocurile Olimpice de iarna in perioada 1964-1976. Cu strazi inguste si case de vacanta cufundate in tufisuri de flori multicolore, localitatea are parte si de oameni cu un dezvoltat simt al umorului.

Vecinii lui Miron Mitrea stiu despre acesta ca este un om de afaceri de succes si nicidecum un politician recunoscut in tara lui. "Stiu ca e un om de afaceri care calatoreste in toata lumea“, ne-a declarat unul dintre vecinii deputatului. Vecinii PSD-istului au apreciat faptul ca romanul s-a intors unde ii sunt radacinile, dar au fost dezamagiti de faptul ca acesta nu stie germana. „El nu vorbeste deloc limba germana. In schimb, stie limba franceza perfect, engleza destul de bine. Am vorbit cu mama lui care este din Germania, este in varsta acum si locuieste acolo", a povestit barbatul care locuieste vizavi de casa romanului de pe strada Wiesenweg.

Deputatul PSD si-a cumparat casa in 2007. In acelasi an a facut un credit de 592.000 de euro la o banca din Romania si a declarat ca venituri, pe langa indemnizatia de deputat, suma de 307.000 lei, bani proveniti din activitatea de notar a sotiei sale, Manuela Mitrea, care este si deputat PSD, despre care PSD-istul sustine ca aduce cei mai multi bani in familie si asigura ratele la credit.

Despre Miron Mitrea se poate spune ca din 1996 si pana in prezent a fost slujbas la stat. In tot acest timp nu a fost inregistrat cu nici o afacere, singurele locuri de munca fiind la Camera Deputatilor in perioada 1996-2000, dar si dupa 2004, si Ministerul Transporturilor, 2000-2004. Abia anul trecut Miron Mitrea a infiintat doua firme: o agentie imobiliara si o societate de consultanta pentru afaceri si management.

  • Deputatul PSD Rodica Nassar detine o casa in Liban. In declaratia de avere, aceasta precizeaza ca proprietatea a fost mostenita in 2005 de sotul sau. Alaturi de casa cu o suprafata de 600 de metri patrati, deputatul PSD mai are si un teren agricol de 5.000 de metri patrati tot in Liban. In Romania, Nassar are in proprietate o casa de 467 de metri patrati in Bucuresti si un teren intravilan de 330 de metri patrati tot in Capitala. Rodica Nassar este membru PSD din 1993 si deputat din anul 2000 si pana in prezent. In perioada 2000-2004 a fost presedintele grupului parlamentar de prietenie Romania-Liban.

  • Fost ministru de Finante si deputat PSD, Mihai Tanasescu are un apartament in capitala Statelor Unite ale Americii. In declaratia de avere, Tanasescu precizeaza ca apartamentul a fost cumparat in 1999 printr-un credit ipotecar, cu suma de 275.000 de dolari. Acesta mai detine in Romania cateva apartamente si case de vacanta in Bucuresti, Giurgiu si la Cornu. Tanasescu si-a dat demisia din Parlament si din PSD anul trecut, cand a acceptat un post la Fondul Monetar International.

  • O alta vedeta a politicii cu casa afara este pedelistul Cristian Boureanu. Pana de curand cu doua apartamente penthouse in Manhattan - una dintre cele mai scumpe zone ale New Yorkului -, deputatul se poate lauda ca sta la doi pasi de Central Park. Primul apartament, cumparat cu un credit in 2004 cu 450.000 de dolari, a fost al sotiei acestuia, celebrul fotomodel Valentina Pelinel. A fost, pentru ca familia Boureanu l-a vandut recent, contra sumei de 130.000 de dolari, creditul fiind preluat de noul proprietar. Cristian Boureanu si Valentina Pelinel au ramas cu apartamentul cumparat in acest an cu 970.000 de dolari, unul cu o suprafata de 82 de metri patrati.

Declaratia de avere arata ca Boureanu este un om cu situatie. In 2006, acesta s-a lansat puternic in afaceri imobiliare, achizitionand si vanzand terenuri cu sume de ordinul milioanelor de euro. Datoriile catre banci ale deputatului democrat-liberal ar da bataie de cap unui salariat obisnuit: acesta are nu mai putin de 15 credite, luate incepand cu 2006, cu valori cumulate ce insumeaza aproape 7 milioane de euro. "Atat mi-ati luat declaratia de avere la puricat! Eu sunt singurul fraier care si-o publica tot timpul", s-a enervat Boureanu cand a fost intrebat ce afaceri are si cum isi permite sa plateasca dobanzile pentru cele 15 credite.

Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.