Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) a anuntat sambata, la Sfantu-Gheorghe, Covasna, ca se va adresa in scris consiliilor locale din Secuime sa organizeze referendumuri oficiale in data de 30 noiembrie, in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele CNS, Izsak Balas, a declarat, sambata, dupa sedinta Comisiei Permanente a Consiliului, ca vor inainta Parlamentului Romaniei statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc ca si initiativa legislativa cetateneasca, dupa urmarea pasilor legali, iar potrivit legii organizarea unui referendum in aceasta situatie este obligatorie.

"Pentru data de 30 noiembrie cerem un referendum necesar inaintarii in Parlament a unei initiative legislative care propune si modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judetelor, iar referendumul trebuie facut inainte de depunerea acestei initiative legislative. In 2005, Comisia Legislativa a Parlamentului a avizat negativ aceasta initiativa legislativa si printre motivele invocate se specifica si ca modificarea delimitarii teritoriale a judetelor se face numai prin lege si prin consultarea populatiei, respectiv referendum. Atunci nu era o consultare a populatiei, de aceea trebuie sa cerem consiliilor locale sa organizeze acest referendum", a declarat presedintele CNS.

Izsak Balas a mai afirmat ca intrebarea care va fi adresata cetatenilor prin acest referendum va fi formulata in asemenea fel incat acestia sa aiba posibilitatea de a raspunde daca sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte. "Accentul se pune pe obligatia administratiilor publice locale de a organiza un referendum in situatia unei propuneri legislative care contine si modificarea limitelor teritoriale", mai spune Izsak, care a adaugat ca intrebarea va fi adresata bilingv.

Intrebat care sunt motivele pentru care se doreste aceeasi data cu alegerile parlamentare, liderul CNS a motivat prin faptul ca astfel s-ar usura organizarea referendumului, inclusiv din punct de vedere financiar, in plus exista un precedent, prin organizarea in aceeasi zi a alegerilor europarlamentare si a referemdumului pentru votul uninominal.

Solicitarea scrisa catre primarii din Tinutul Secuiesc privind organizarea acestui referendum va fi inaintata la mijlocul lunii septembrie. La ultimul sau referendum, intern, privind autonomia Tinutului Secuiesc, liderii CNS au afimat ca din cei 210.000 de votanti, 99,3% au raspuns afirmativ dorintei de autonomie. Acestia reprezinta aproximativ jumatate din numarul persoanelor cu drept de vot din Secuime.

CNS a demarat recent discutiile cu administratiile locale din aceasta zona, privind organizarea unui referendum oficial pe tema amintita. Pana in prezent, potrivit CNS, raspunsurile din partea primarilor au fost pozitive.

CNS le solicita primarilor din Tinutul Secuiesc sa arboreze drapelul secuiesc

Tot sambata, Izsak Balas, a declarat ca va transmite aceasta solicitare in scris catre primarii vizati, si a dat drept exemplu pozitiv Primaria Gheorghieni, din judetul Harghita, unde primarul a luat aceasta masura imediat dupa alegerile locale.

CNS militeaza pentru utilizarea simbolurilor secuiesti in aceasta zona, iar la sfarsitul anului trecut a existat un apel public al vicepresedintelui Consiliului, Tulit Attila, ca institutiile publice din Secuime, in functie de cum doresc, sa arboreze drapelul secuiesc. In opinia lui, acesta ar fi reprezentat un prim pas spre dialogul social pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc. Ca dovada a importantei acestui drapel in randul secuilor, la depunerea juramantului unor consilieri judeteni din Covasna de exemplu, cativa dintre reprezentantii PCM au jurat cu drapelul secuiesc intre filele Bibliei.

Comisia Permanenta a CNS s-a intrunit sambata in sedinta la Sfantu-Gheorghe, unde a stabilit printre altele si ca le va transmite in scris primarilor solicitarea de a arbora drapelurile secuiesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.