Presedintele PD-L, Emil Boc, vrea organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei odata cu alegerile pentru PE din 2009 si a calificat drept "nastrusnica" ideea lui Tariceanu referitoare la posibilitatea introducerii monarhiei constitutionale.

"Ne indreptam spre un sistem in care presedintele sa fie ales de toti romanii sau spre unul in care presedintele este ales de catre Parlament? Cred ca o asemenea situatie trebuie transata printr-un referendum, care poate fi organizat simultan cu alegerile europarlamentare”, a precizat Emil Boc, vorbindu-le tinerilor democrat-liberali despre optiunile PD-L in ce priveste forma de guvernamant.

Boc a declarat ca sustine „un sistem prezindential consolidat, cu prerogativa pe masura alegerii sefului statului de catre cetateni” adica un sistem care sa-i permita presedintelui sa isi puna in aplicare programul politic pe baza caruia a fost ales.

„E clar ca actualul regim politic ar trebui rediscutat. Avem un conflict instutional si constitutional intre legimitatea sefului statului, ales prin vot direct de cetateni si puterile primului ministru, produsul unui compromis politic si care are puteri mult mai mari decat presedintele”, a adaugat presedintele PD-L.
Liderul PD-L a calificat drept "cea mai nastrusnica" propunerea lansata de Tariceanu de a avea in Romania o monarhie constitutionala. "Asemenea propuneri cred ca pot proveni numai de la formatiuni politice ce pe deoparte nu au nici un lider capabil sa poata reprezenta partidul respectiv, pentru ca monarhia constitutionala, fata de care am respect din punct de vedere istoric, cateogric ea nu reprezinta o solutie pentru viitorul constitutional al Romaniei", a comentat Boc. El a mai spus ca inainte de a avea o Constitutie europeana, crede ca Romania are nevoie de "un premier european, care sa se comporte european, sa respecte justitia, sa promoveze acele politici pentru asigurarea egalitatii in fata justitiei a tuturor si nu prin ministrii pe care ii are sa incerce sa compromita practic independenta justitiei". In context, el s-a referit la ministrul justitiei, Catalin Predoiu, care ar fi demonstrat ca reprezinta interesele de grup si de gasca Tariceanu-Patriciu prin propunerea pe care a facut-o pentru sefia DNA. "Este o dovada in plus ca in loc sa avem un premier european, avem de-a face cu un premier preocupat de satisfacerea intereselor de gasca si de grup si mai putin de a rezolva interesele generale romanilor de a avea o justitie independenta, impartiala, care sa se aplice tuturor indiferent de rangul politic pe care il avem", le-a mai spus Boc tinerilor prezenti la Scoala de vara a OT PD-L.

Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata ca, dupa alegeri, trebuie sa aiba loc o dezbatere serioasa privind revizuirea Constitutiei, precizand ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie si acuzand presedintia ca a incalcat spiritul legii fundamentale generand conflicte intre institutiile statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.