Ministrul liberal Adrian Iorgulescu, membru al BPC, a sustinut joi ca PNL este curtat pentru o colaborare la guvernare si de PD-L, si de PSD, si ar accepta din partea primilor variantele Blaga si Videanu premieri, desi liberalii isi propun sa-l impuna tot pe Tariceanu ca sef al viitorului Executiv, potrivit NewsIn.
Iorgulescu le-a vorbit tinerilor participanti la Scoala de vara a TNL despre variantele pe care partidul le are de a participa la viitoarea guvernare, in conditiile in care PNL va obtine in jur de 20-25% in alegeri si niciuna din celelalte doua formatiuni importante, PSD si PD-L, nu poate sa castige peste 30%. Iorgulescu a mentionat ca PNL are ambitia de a iesi pe primul loc si a anuntat ca liberalii sunt deschisi oricarei variante, dar fundamental va ramane scorul pe care PNL il va obtine.

"Suntem puternic curtati si de fostii aliati din PD si de catre PSD", si-a inceput liderul liberal ipotezele politice. "Spre deosebire de altii, noi nu balbaim in materie de Guvern (...) Noi mergem inainte cu domnul Calin Popescu Tariceanu in calitate de premier", a subliniat, de la inceput, Iorgulescu. Cat priveste numele de prim-ministri "vanturate" de PD-L, Iorgulescu a analizat in ordine cele trei variante vehiculate.

Solutia Stolojan a fost respinsa categoric
intrucat, in opinia lui Iorgulescu, fostul presedinte liberal si acutal lider PD-L "este un produs politic expirat", care apartine trecutului, iar nu prezentului, si care nu poate sa mai dea credinta romanilor in proiectul politic novator. "Un premier trebuie sa fie sanatos si la minte si la trup", a comentat ironic liderul PNL, cu referire la situatia din 2004, cand Stolojan s-a retras, pe motive de sanatate, din cursa pentru presedintie in favoarea lui Traian Basescu.

Iorgulescu a amintit insa de o alta tara majora a actualui prim-vicepresedintele PD-L, si anume ca a rupt PNL-ul "la comanda primita de la Cotroceni", motiv pentru care liberalii "si-au luat pentru totdeauna ramas bun de la el si de la cei care au plecat". Liberalii care au plecat, a precizat Iorgulescu, sunt doar niste tradatori, cu care nu se mai poate gasi cale de reconciliere. "Putem noi sa dam mana cu acesti tradadori, cu gruparea SS Stolojan-Stoica? Evident ca acest lucru pentru noi e imposibil", a sustinut liberalul, precizand ca cei care se afla in prezent in actuala conducere a PNL nu vor face "acest compromis".

In schimb, solutiile Vasile Blaga sau Adriean Videanu premieri ar fi acceptabile pentru PNL. "Aici lucrurile pot fi discutate, dar intentia noastra este ca premierul sa-l punem noi", a completat Iorgulescu. El a tinut insa sa puncteze imediat ca liberalii nu-l vor inlatura pe presedintele Calin Popescu Tariceanu pentru o eventuala colaborare cu PD-L, asa cum au cerut, public cel putin, democrat-liberalii. "Asemenea conditii sunt inacceptabile. PNL va fi cel care-si va fixa exchipa si nimeni din afara nu are niciun cuvant de spus", a afirmat liderul liberal, care a subliniat ca, deocamdata, PNL isi propune sa faca el Guvernul cu altii, iar nu sa fie "remorca" la PSD ori PD-L.

Iorgulescu a comentat ca PD-L "se va gandi bine" inainte de a veni cu o propunere pentru un ipotetic premier, dar a dorit sa remarce ca acest partid se afla "intr-o stare de relativa izolare", din cauza "intransigentei" cu care presedintele Traian Basescu a radicalizat relatiile cu PNL si a dificultatilor pe care le au democrat-liberalii de a se alia cu PSD. "Din aceste punct de vedere, este de vazut cu cine pot sa faca ei (PD-L - n.r.) Guvernul", a completat Iorgulescu, sugerand ca tot liberalii ar fi varianta pentru intrarea la guvernare, astfel ca PNL isi poate enunta conditiile.

Cat priveste relatia cu PSD, Iorgulescu a aminitit de "relativa incompatibilitate doctrinara", asa incat o eventuala colaborare la nivel guvernamental va trebui negociata "la sange", pe baza programelor. In acest context, liderul PNL a precizat ca PSD este inca duplicitar in privinta cotei unice, tema care pentru liberali nu este una de la care sa se faca rabat. "Nimeni nu trebuie sa creada ca PNL merge neconditionat in echipa cu oricine", a sustinut Iorgulescu.

Liderul liberal a tinut sa-si exprime si o opinie "strict personala" – ca PNL sa devina "singurul partid din opozitie din Romania", lasand guvernarea pe mana PSD-PD-L. "Sunt oameni din PSD care spun ca pot bate mana si cu PD, s-o faca. Din acest punct de vedere, toate alternativele pentru noi sunt valabile, dar nu vom face niciun fel de compromis", a conchis Iorgulescu.

Ministrul Cristian David le-a spus si el tinerilor liberali ca ceea ce trebuie sa rezulte in urma alegerilor este o majoritate stabila, consistenta, robusta care sa sustina un Guvern in care vioara principala sa fie PNL, pentru ca partidul sa isi poata continua programele.

Surse liberale au declarat ca ar exista semnale din partea democrat-liberalilor privind discutarea unei eventuale colaborari dupa alegerile parlamentare fixate pentru 30 noiembrie. Potrivit scenariului vehiculat, discutiile s-ar axa pe oferta mai veche de colaborare, aceea a unui protocol care sa prevada ocuparea postului de premier prin rotatie- doi ani PNL, doi ani PD-L. O astfel de propunere a fost negociata inainte ca disputele din sanul defunctei Aliante DA sa se acutizeze si sa se ajunga la scoaterea de la guvernare a democratilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.