PSD solicita majorarea pensiilor cu 20% de la 1 octombrie, nu 1 noiembrie cum a decis guvernul, in caz contrar rezervandu-si dreptul de a actiona prin orice mijloace politice, inclusiv depunerea unei motiuni de cenzura, a declarat Marian Sarbu, vicepresedinte PSD, potrivit NewsIn.
Sarbu a aratat ca majorarea de catre guvern a punctului de pensie cu 20% de la 1 noiembrie este "o pacaleala" si a propus ca aceasta majorare sa se faca incepand de la 1 octombrie, cu o luna inainte.
Vicepresedintele social-democrat a mai declarat ca, din cauza diferentei intre salariul mediu prognozat si salariul mediu realizat, si veniturile pensionarilor au scazut. Sarbu a exemplificat ca, lunar, un pensionar ce primeste cinci milioane lei vechi, a pierdut aproximativ 10% din veniturile sale, astfel ca din luna mai pana in noiembrie, un pensionar a pierdut cu totul 300 de RON.

Daca guvernul dispune cresterea pensiilor cu 20% din noiembrie acorda in termeni reali inca 200 de RON pensionarilor, dar acestia tot ies in pierdere.

Numai o majorare de la 1 octombrie, asa cum propune PSD, ar recupera si suta de RON care nu se regaseste in venitul real al pensionarilor, a sustinut Sarbu.

"Guvernul trebuie sa accepte majorarea pensiilor cu 20% de la 1 octombrie, in caz contrar vom folosi toate mijloacele politice la dispozitie, inclusiv motiunea de cenzura", a avertizat el.

Sarbu a sustinut ca banii necesari pentru majorarea pensiilor pot veni din excedentul de la bugetul de stat in valoare de 400 de milioane euro, la care se adauga inca 130 milioane de euro excedent din bugetul de asigurari sociale, ajungandu-se la suma totala de 530 milioane euro.

Totodata, vicepresedintele PSD a cerut guvernului un punct de vedere pentru o lege initiata de PSD, aflat la Camera Deputatilor, care prevede instituirea unui sistem de contributie separat pentru agricultori.

Punctul de pensie va creste de la 1 noiembrie 2008 cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cat este in prezent, pana la 697,5 lei, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit calendarului initial, urmatoarea majorare a punctului de pensie este programata pentru 1 ianuarie 2009.

Seful Executivului a precizat ca, inainte de aceasta majorare, pensia medie din sistemul public era de 514 lei noi, comparativ cu 211 lei cat era la sfarsitul anului 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.