"Am decis sa demisionez in urma aprecierile care au fost facute de premier, in cadrul videoconferintei de astazi (marti, n.r.), referitor la modul cum am gestionat situatia privind inundatiile. Dupa parerea mea, acestea nu corespund cu realitatea. Demisia mea este definitiva si irevocabila", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Toader Mocanu, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit acestuia, nemultumirile primului-ministru fac referire la o vizita recenta a ministrului de interne, Cristian David, in judetul Neamt, in timpul careia Calin Popescu Tariceanu ar fi observat ca "prefectul de Neamt statea si se uita”, in loc sa se implice in coordonarea activitatilor.

Toader Mocanu a fost desemnat prefect de Neamt la inceputul anului 2005, pe vremea cand era membru PNL. Ulterior, in anul 2006, a devenit inalt functionar public si a renuntat la aceasta calitate. Mocanu a precizat ca demisia sa nu are legatura cu o eventuala revenire in politica.

Premierul Tariceanu le-a cerut, marti, guvernantilor responsabili cu refacerea caselor afectate de inundatii, sa termine reconstructia locuintelor pana la 1 decembrie, iar in caz contrar sa-si depuna demisia. Noi am stabilit politic o data, care este 1 decembrie, si nu vreau sa aud niciun comentariu. Daca spuneti ca nu se poate, demisionati si va vedeti de treaba. Nu se poate... la 1 decembrie nu pot! Eu va spun ca la 1 decembrie trebuie sa fie casele gata la rosu si pentru chestia asta va puneti in miscare. Daca inseamna ca stai pana la 1 decembrie acolo, stati pana la 1 decembrie acolo", le-a spus premierul celor prezenti, marti, la o reuninune pe tema reconstructiei caselor afectate de inundatii, cei vizati fiind in special secretarii de stat si prefectii.

"Ceea ce m-a deranjat cel mai tare, va spun foarte direct, este ca ieri (luni n.r.) am convenit sa facem o reuniune cu secretarii de stat si cu prefectii la prima ora. (...) A venit si m-a informat ca, dupa aceasta reuniune, a constatat ca <ce sa ne mire ca prefectul nu face, ca inclusiv voi spuneti ca nu se poate>, s-a adresat premierul celor prezenti, dupa ce anterior il criticase pe prefectul de Neamt.

Premierul Tariceanu a convocat marti, la Palatul Victoria, o reuniune de lucru pe tema inundatiilor, la care au fost prezenti ministrul Internelor, Cristian David, ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, directorul general al Agentiei Nationale pentru Locuinte, Gheorghe Popescu, secretarii de stat Victor Paul Dobre si Marian Petrache din Ministerul de Interne si Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.