Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat luni ca nu stie la ce face referire raportul senatorilor-juristi care vor extinderea cercetarilor in ceea ce-l priveste si a adaugat ca numele sau apare in dosarul Seres ca umare a discutiilor telefonice pe care le-a avut cu fostul ministru.
"Presupun ca este vorba despre discutiile pe care eu le-am avut cu ministrul Economiei, la vremea respectiva Seres, in calitatea mea de consilier prezidential, pe problemele care au facut obiectul si al dezbaterilor in presa, atunci cand am fost consilier prezidential. (...) Daca domnul Seres avea telefonul sub urmarire, atunci este normal sa apara si numele meu, pentru ca in calitate de consilier prezidential am avut discutii cu domnul Seres in problemele de interes pentru economia romaneasca", a declarat Stolojan.

Liderul PD-L a precizat ca, daca va fi nevoie, va raspunde la orice intrebare la care senatorii din Comisia Juridica sau cei care fac ancheta in cazul Seres doresc sa raspunda.

Senatorii juristi recomanda extinderea anchetei in dosarul Seres asupra fostilor ministri Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan si a altor persoane din apropierea Guvernului si a presedintelui si sustin ca documentele trimise de Parchet sunt confuze si neconcludente.

Senatorii din comisia juridica considera, potrivit raportul elaborat in dosarul Seres, ca este necesara continuarea si chiar extinderea anchetei asupra fostilor demnitari, lideri ai PD-L. Ei spun ca documentele transmise de catre procurorii Parchetului General sunt neconcludente si ridica unlele semne de intrebare. "Materialul probator transmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconlcudent, fiind inserate o serie intreaga de elemente, fara legatura cu speta, ceea ce conduce la concluzia ca fie exista si alte probe care justifica o astfel de abordare, dar care nu au fost trimise Senatului, fie concluziile anchetatorilor se bazeaza, in buna masura, pe speculatii si banuieli", se arata in raportul comisiei juridice ce va fi suspus aprobarii plenului Senatului in sedinta de marti.

Membrii comisiei juridice a Senatului sustin ca nu au fost in masura sa stabileasca, in toate situatiile, de ce procurorii de caz, bazandu-se doar pe interceptari telefonice, au ajuns la concluzia ca Seres a savarsit infractiunile de tradare si sprijinire a unui grup infractional organizat.

"Tinand seama de complexitatea acestei cauze, precum si de gravitatea consecintelor (...) apreciem nu doar ca cercetarea penala trebuie sa fie continuata, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate", se mai precizeaza in raportul senatorilor juristi. Ei ii nominalizeaza pe fostii ministri de stat Adriean Videanu ( si in calitate de primar general), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat din ministerul Economiei si Comertului, ministerului Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, dar si al altor persoane din apropierea Guvernului si a presedintelui Romaniei, situatii ce ar rezulta din interceptarile analizate de raportori.

Codrut Seres, fost ministru al economiei, a fost pus sub invinuie la 20 decembrie 2006, sub acuzatia de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stantchev. El a fost audiat pentru prima data in 26 ianuarie 2007.

Procurorii DIICOT il acuza pe Seres ca, in perioada 2005 - 2006, in calitatea de ministrul al economiei si de presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud, "a contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale, care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul MEC si OPSPI, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.