Actuala putere se confrunta cu o noua dificultate la nivel legislativ, privind modalitatea de promovare a pachetului de acte normative referitoare la reforma in justitie. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a expus ieri variantele pe care aliatii le au la dispozitie pentru a trece textele respective.

Potrivit lui Nicolaescu, desi sustin necesitatea adoptarii lor in regim de urgenta, guvernantii se gasesc in imposibilitate de a-si asuma raspunderea in Parlament pe cele trei legi - Statutul magistratilor, Legea Consiliului Superior al Magistraturii si cea de organizare judiciara - deoarece aceasta procedura a fost deja anuntata pentru pachetul legislativ privind proprietatea.

Potrivit prevederilor constitutionale, Executivul nu-si poate angaja raspunderea in Legislativ decat o data pe sesiune. Astfel, guvernantilor nu le-ar ramane decat sa astepte sesiunea de toamna pentru a face acest pas, intrucat ei au decis deja ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa vina in fata Camerelor reunite cu textele privind proprietatea. Deputatul PNL a aratat ca alta optiune luata in calcul este emiterea unei ordonante in timpul vacantei parlamentare, atunci cand Guvernul este abilitat prin lege sa suplineasca absenta senatorilor si deputatilor.

O a patra optiune are in vedere dezbaterea in regim de urgenta a legilor in Camerele Parlamentului. Desi varianta ordonantei de urgenta, care ar permite intrarea imediata in vigoare a prevederilor respective, nu pare o solutie fericita, avand in vedere domeniul extrem de important de reglementare, se pare ca aceasta este solutia la indemana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.