Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii l-au trimis in judecata pe Ioan Hoban, consilier local in cadrul Consiliului Local Baia Mare in legislatura 2000-2004 si membru al Comisiei de Urbanism a Consiliului, pe care il acuza de luare de mita si instigare la abuz in serviciu. In instanta va ajunge si Bogdan Mihail Soare, intermediar, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, si Mircea Titus Streuti, consilier superior la Primaria Municipiului Baia Mare, acuzat de complicitate la luare de mita si fals intelectual.

Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca, in cursul lunilor aprilie - mai 2003, odata cu initierea construirii unui supermarket pe raza municipiului Baia Mare, Ioan Hoban a realizat o intelegere frauduloasa cu Mihail Bogdan Soare si cu Titus Mircea Streuti. Prin aceasta intelegere, spun anchetatorii, Ioan Hoban a conditionat avizarea unui schimb de terenuri in Comisia de urbanism a Consiliului Local, de cumpararea, de catre firma Kaufland (prin intermediarul lui Mihail Bogdan Soare) a unui teren ce ii apartinea, la un pret supraevaluat, situat la periferia municipiului. Prin schimbul de terenuri, Consiliul Local primea acest teren si dadea, in schimb, un teren subevaluat situat in zona centrala.

Subevaluarea terenului situat in centrul municipiului Baia Mare, apartinand Consiliului Local, si supraevaluarea terenului de la periferie, apartinand lui Ioan Hoban, a fost facuta de Titus Mircea Streuti printr-un raport de evaluare, potrivit DNA.

Procurorii afirma ca, in urma supraevaluarii terenului proprietate personala si a realizarii schimbului, Ioan Hoban a incasat 490.000 euro in plus fata de valoarea reala a terenului. Diferenta dintre valoarea de piata a terenului din centrul orasului apartinand Consiliului Local si cea stabilita in raportul de evaluare si incasata de Consiliul Local, diferenta insumand 651.195 euro, reprezinta prejudiciul in dauna Consiliului Local Baia Mare.

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator in vederea recuperarii prejudiciului si confiscarii obiectului mitei numai impotriva lui Mihai Bogdan Soare, pe numele celorlalti doi inculpati nefiind identificate bunuri personale, precizeaza DNA.

Dosarul a fost trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca aceasta instanta este competenta sa judece procesul unui deputat.