Presedintele Basescu a declarat ca Uniunea Europeana "s-a miscat lent" in ceea ce priveste zona Marii Negre si evenimentele din Georgia si ca aceasta regiunea nu se poate afla in securitate fara implicarea Federatiei Ruse, potrivit NewsIn.
"Federatia Rusa trebuie sa fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc", a subliniat Basescu.

Seful statului a inceput miercuri un turneu de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia, avand ca scop identificarea de solutii comune la Marea Neagra pentru securizarea zonei. De asemenea, impreuna cu ceilalti sefi de stat presedintele va analiza daca evenimentele din Georgia pot avea repercusiuni asupra altor conflicte inghetate din zona, cum ar fi Transnistria sau Nagorno-Karabah.

Totodata, Traian Basescu doreste ca impreuna cu omologii sai din statele apartinand zonei Marii Negre sa sustina implicarea mai puternica a organismelor internationale si ca in interiorul NATO si UE sa fie formulate puncte de vedere care reprezinta regiunea, in contextul conflictului din Georgia.

"Ne intereseaza ca in interiorul NATO si UE sa formulam puncte de vedere care sa reprezinte regiunea, nu doar sa facem declaratii de presa. Regiunea nu a fost reprezentata in punctele de vedere enuntate de marile puteri", a spus Basescu

Seful statului a precizat ca in discutiile cu cei cinci sefi de stat va aborda si problema proiectelor energetice si in ce masura mai sunt ele valabile in contextul evenimentelor din Georgia, avand in vedere ca in proiectul culoarului energetic statul georgian se prezinta ca un nod important. Presedintele a spus ca Romania a formulat un punct de vedere asupra situatiei din Georgia pe care il va expune in discutiile cu ceilalti presedintisi a precizat ca va pleda pentru un mesaj ferm de sustinere fata de Georgia.

Pe agenda discutiilor bilaterale se afla si implementarea planului de pace pentru Georgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.