Liderul Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, a declarat ca formatiunea pe care o conduce doreste sa se implice in elaborarea unui pachet de legi in domeniul descentralizarii invatamantului, culturii, sanatatii si institutiilor sociale, dar si pentru a diminua prerogativele prefectului in teritoriu.

Cu toate ca este cunoscut faptul ca deja pachetul de legi privind descentralizarea institutiilor publice este in lucru la Ministerul de Interne si la guvern, reprezentantii UDMR au stabilit sa se implice mai mult in transferarea proceselor decizionale la nivelul comunitatilor, a mai precizat liderul Uniunii. Marko Bela a explicat ca descentralizarea ar insemna atributii cat mai multe in cadrul Consiliilor locale si in cele judetene si transferul unor atributii sau unor institutii catre aceste administratii.

Liderul UDMR a declarat, in legatura cu descentralizarea propusa, ca "descentralizarea este un criteriu european si paralel cu procesul prin care transferam unele atributii Bruxellesului, pentru ca intrarea noastra in UE inseamna si un altfel de proces de centralizare a unor atributii. Concomitent cu acest proces trebuie sa aiba loc si un transfer al atributiilor spre o alta directie, si anume inspre comunitatile locale, pentru a crea un echilibru si pentru a respecta unul dintre cele mai importante principii ale UE, subsidiaritatea. Ea ar insemna luarea deciziilor cat mai aproape de cei care vor beneficia de decizia respectiva".

Invatamantul, cultura, sanatatea si socialul sunt cele mai importante domenii care trebuie descentralizate, in opinia presedintelui UDMR.

El sustine si diminuarea, in limitele Constitutiei, a prerogativelor prefectilor si transformarea acestei institutii intr-una de control al legalitatii hotararilor administratiei publice locale.

"Atributiile prefectilor ar trebui restranse si aceasta institutie ar trebui sa ramana o institutie care supravegheaza hotararile, deciziile, actele administratiilor alese. Dar numai si numai atat - controlul legalitatii", a spus Marko Bela.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.