Mircea Geoana a luat cuvantul dupa ce presedintele a comunicat scopul consultarilor de astazi reprosandu-i sefului statului ca angajamentul de a avea o lege prin care procurorii sa fie numiti de CSM pana la 1 ianuarie 2007, luat, tot la Cotroceni, in cadrul unor consultari din 2006, nu a fost respectat.

"In conversatia precedenta, chiar in acest loc, la invitatia dumneavoastra, cand am vorbit despre ordonanta DNA, in 2006, cand a existat un angajament din partea tuturor partidelor ca cel tarziu la 1 ianuarie sa existe o lege de numire a procurorilor de catre CSM, acest angajament comun nu a fost inca realizat", a spus liderul PSD, care a adaugat ca senatorii ar trebui sa-si propuna ca, in doua saptamani, aceasta lege care se afla pe masa Senatului sa treaca, pentru ca justitia sa fie depolitizata.

"Eu am vazut replicile dumneavoastra frecvente, agresive si uneori necinstite, dar nu-mi spuneti mie ca nu a iesit legea, pentru ca nu sunt parlamentar si aveti cel mai mare grup parlamentar in Parlamentul Romaniei, nu-mi reprosati acest lucru, este responsabilitatea dumneavoastra", i-a raspuns presedintele Traian Basescu liderului PSD.

"Atunci am raspuns aceleiasi invitatii cu aceeasi deschidere si ne-am propus sa eliminam un subiect sensibil", a continuat Geoana, fiind iarasi intrerupt de catre seful statului, care l-a intrebat de ce nu a eliminat acest subiect. "Este o intrebare care trebuie pusa si altor partide si vreau sa va spun ca, inclusiv un partid cu care aveti o relatia mai apropiata, nu-l impiedica nimic sa fie alaturi de noi in Senat si practic in zece zile, doua saptamani, sa terminam cu aceasta problema", a spus presedintele PSD.

Seful statului i-a propus liderului PSD sa redeschida subiectul dupa plecarea presei, "nu pentru consum public, ci pentru eficienta".

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul intalnirii cu partidele politice ca scopul consultarilor este legat strict de raportul CE pentru justitie. "Plecand de la premisa ca doresc sa va propun ca in urmatoarele 12 luni Romania sa iasa din monitorizare era necesar sa avem o discutie in care sa ne propunem acest obiectiv, si daca da, ce avem de facut sa scapam de acest lucru pe care il consider relativ umilitor. Faptul ca exista agreat de partea romana un proces de monitorizare da dreptul oricarei entitati a Uniunii Europene sa faca comentarii care nu ne plac la adresa oricarei institutii", a spus presedintele.

Seful statului a apreciat ca, in cazul in care partidele decid ca Romania sa-si propuna sa iasa de sub monitorizare in urmatorul an sau sa prelungeasca monitorizarea acest lucru trebuie comunicat public.
La consultarile de marti, de la Cotroceni, s-au prezentat toate partidele politice invitate, din partea PSD venind presedintele Mircea Geoana, Victor Ponta si Adrian Severin, din partea PD-L, liderul Emil Boc, insotit de Theodor Stolojan si Adriean Videanu, de la PNL ministrul apararii Teodor Melescanu, ministrul de interne Cristian David si fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, din partea PC, presedintele Daniela Popa insotita de Sergiu Andon si Bogdan Ciuca, din partea UDMR, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marton Arpad. De la PRM au venit presedintele Corneliu Vadim Tudor, insotit de Lucian Bolcas si Gheorghe Funar si din partea grupului minoritatilor, Mircea Grosaru si Liana Dumitrescu.