Rezultatul alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor nu va putea fi revizuit nici in cazul in care se descopera fraude de natura sa influenteze distribuirea mandatelor. Conform art. 32 alineat 5 din Legea alegerilor parlamentare, partidele pot depune la BEC, in cel mult 48 de ore de la inchiderea urnelor, cereri insotite de probe pentru ca alegerile sa fie anulate si repetate.

Termenul a expirat marti la ora 21.00. Cu exceptia contestatiilor depuse de Alianta PNL-PD, PRM, PNTCD si PNG, BEC nu a mai primit in termenul legal alte solicitari, a precizat unul dintre membrii institutiei, Ionel Flesariu, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente.

In plus, anularea alegerilor trebuie sa fie ceruta pentru circumscriptiile unde sint reclamate fraude, si nu la nivelul intregii tari. Tocmai pentru ca termenul a expirat, Alianta PNL-PD sau orice alta formatiune politica poate stringe, in zilele care urmeaza, oricite dovezi. Ele nu vor mai conta in ochii BEC pentru a revizui rezultatele alegerilor.

Chiar daca Alianta PNL-PD ar proba fraudarea citorva sute de mii de voturi, si chiar daca Parchetul ar trimite in judecata mii de persoane care au votat de mai multe ori, acestea nu ar constitui un temei pentru ca BEC sa decida ca alegerile au fost fraudate in anumite zone ale tarii si sa dispuna repetarea alegerilor, intrucit termenul de 48 de ore a expirat. Ca urmare, indiferent de faptul ca fraudarea alegerilor a fost probata, rezultatele dovedite ca viciate au fost validate.

Faptul ca legislatia permite acest lucru conduce la situatia ca in urmatorii patru ani sa avem un Parlament viciat si, in fond, nereprezentativ.
Legea este aceeasi si in ceea ce priveste alegerea presedintelui. Termenul de depunere a cererii de anulare a alegerilor a expirat pe 30 noiembrie, la ora 21.00.

Dupa cum se stie, Alianta PNL-PD a depus ieri o contestatie prin care a cerut anularea alegerilor, inclusiv a celor prezidentiale, numai ca, desi a facut-o in termenul prevazut de lege, a gresit, intentionat sau nu, adresa. Contestatia a fost inaintata Biroului Electoral Central, care, evident, si-a declinat competenta. Dat fiind ca Alianta a solicitat anularea alegerilor pe intreaga tara, decizia Curtii Constitutionale e de asteptat sa respinga solicitarea ca neintemeiata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.