Autoritatile romane sunt pregatite sa organizeze evacuarea celor aproximativ 50 de cetateni romani aflati in Georgia, in zone care nu sunt afectate de conflict, a declarat la solicitarea NewsIn Directia purtatorului de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe.

"Ambasada Romaniei la Tbilisi se afla in contact cu cei aproximativ 50 cetateni romani aflati in Georgia, care locuiesc in zone care nu sunt afectate de conflict. Autoritatile romane sunt pregatite sa organizeze evacuarea cetatenilor romani aflati in Georgia, in cazul in care situatia o va impune", a spus Directia purtatorului de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe.

"Actualele conditii din teren nu impun, deocamdata, declansarea operatiunii de evacuare", a precizat Directia purtatorului de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe.

Consilul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) reunit sambata seara a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea cetatenilor romani din Georgia, daca situatia va impune acest lucru.

Italia, Marea Britanie si Polonia au demarat duminica procedurile de evacuare a cetatenilor lor din Georgia.
Polonia a trimis duminica un avion guvernamental ce va ateriza intai la Erevan, Armenia, de unde va lua un grup de circa 180 de persoane ce fusesera deja transportate cu autobuzul de catre ambasada poloneza de la Tbilisi. Cetateni cehi si estoni fac parte din acest grup, potrivit sefului directiei consulare din Ministerul de Externe polonez. Dupa ce va reveni la Varsovia duminica seara, avionul va decola spre Trabzon, nord-estul Turciei, de unde va recupera un grup de 80 de polonezi si alti cetateni europeni, a declarat sursa citata. Potrivit estimarilor ministerului, circa 300 de polonezi si persoane de origine poloneza ar putea fi evacuate de pe teritoriul Georgiei.

Cetatenii italieni care se afla la Tbilisi vor fi evacuati incepand de duminica dupa-amiaza, a declarat telefonic insarcinatul italian cu afaceri in Georgia, Pierluigi Schettino, pentru agentia de presa ANSA. El nu a precizat numarul de persoane care vor fi evacuate.

Si Ministerul britanic de Externe le-a cerut duminica cetatenilor sai sa pareseaca Georgia in cel mai scurt timp posibil.

Georgia a declarat starea de razboi dupa ce trupe terestre au inaintat pe teritoriul sau pentru a interveni in conflictul din Osetia de Sud. Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta fata de Georgia la inceputul anilor '90, in urma unor razboaie sangeroase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.